Preşedintele american Joe Biden intenţionează să comemoreze atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Congresului american printr-o ceremonie prevăzută la Casa Albă, potrivit programului publicat luni de biroul său, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul, prevăzut pentru vineri, va fi un moment rar în care Joe Biden va aborda subiectul asaltului de la Capitoliu, comis de susţinători ai fostului preşedinte republican Donald Trump, un atac ce s-a soldat cu cinci morţi şi cu o bulversare a tradiţiilor democratice americane.

În urmă cu un an, Joe Biden l-a acuzat pe predecesorul său că reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei americane, însă rareori menţionează acest lucru în public şi se concentrează pe atenuarea tensiunilor interne.

Joe Biden, care va intra în curând în al treilea an din mandatul său de preşedinte, a declarat că intenţionează să candideze pentru un nou mandat de patru ani, deşi nu şi-a anunţat încă oficial candidatura.

La rândul său, Donald Trump nu şi-a acceptat niciodată înfrângerea în alegerile prezidenţiale din 2020 şi a anunţat în noiembrie anul trecut că va încerca să obţină nominalizarea partidului său pentru alegerile prezidenţiale din 2024.

Programul lui Biden indică faptul că ceremonia de vineri va avea loc în Sala de Est a Casei Albe, dar nu au fost furnizate alte detalii.

Comemorarea are loc în condiţiile în care marţi şi-a început oficial legislatura cel de-al 118-lea Congres al SUA, configurat în urma alegerilor de la jumătatea mandatului prezidenţial, desfăşurate la 8 noiembrie. Republicanii au preluat majoritatea în Camera Reprezentanţilor, dar au o marjă de manevră limitată, în timp ce în Senat raportul de forţe înclină, la limită, către democraţi.

CITEȘTE ȘI Congresul SUA îşi începe marţi noua legislatură. Republicanii, majoritari, au de rezolvat propriile dispute interne înainte de a-l lua în vizor pe democratul Joe Biden

Luna trecută, comisia Camerei Reprezentanţilor din SUA care a investigat atacul din 2021 de la Capitoliu şi care a fost condusă de democraţi, a cerut procurorilor federali să îl acuze pe Trump de patru infracţiuni, inclusiv obstrucţie şi insurecţie. A fost pentru prima dată în istorie când Congresul a sesizat justiţia pentru urmărirea penală a unui fost preşedinte.

Trump, care se confruntă cu alte două anchete federale, a respins concluziile Comisiei şi a spus că sunt profund partizane.

Fostul preşedinte a ţinut un discurs înflăcărat în faţa susţinătorilor săi în dimineaţa zilei de 6 ianuarie 2021 şi l-a certat public pe vicepreşedintele de atunci Mike Pence pentru că nu a fost de acord cu planul său de a respinge în Congres validarea alegerii lui Biden ca preşedinte. Trump a aşteptat apoi ore întregi înainte de a face o declaraţie publică pentru a calma spiritele, după ce mii de susţinători ai săi au făcut ravagii în sediul Congresului, agresând poliţia şi ameninţând că îl vor spânzura pe Pence. Cinci persoane, inclusiv un ofiţer de poliţie, au murit în timpul sau la scurt timp după incident, iar peste 140 de poliţişti au fost răniţi. Capitoliul a suferit pagube de milioane de dolari.

"Un fost preşedinte al Statelor Unite ale Americii a ţesut şi a răspândit o plasă a minciunilor cu privire la alegerile din 2020. A făcut acest lucru pentru că preţuieşte puterea în detrimentul principiilor", a declarat Biden la un eveniment organizat anul trecut la Capitoliu pentru a marca evenimentul, dar fără a pronunţa vreun moment numele lui Trump. "El nu poate accepta că a pierdut", a mai spus Biden.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.