Joe Biden va vizita Regatul Unit şi Irlanda între 11 şi 14 aprilie pentru a comemora semnarea acordului de pace din Irlanda de Nord în urmă cu 25 de ani, a anunţat miercuri Casa Albă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american va merge mai întâi la Belfast, în Irlanda de Nord, marţi, "pentru a sublinia progresele imense realizate de la semnarea Acordului din Vinerea Mare". Apoi, el va vizita Irlanda începând de miercuri, unde va rosti un discurs la Dublin pentru a "saluta legăturile profunde şi istorice care unesc naţiunile şi popoarele noastre".

Şeful statului american răspunde astfel unei invitaţii lansate la jumătatea lunii martie de către premierul britanic Rishi Sunak, care se afla atunci în vizită în California, menţionează AFP.

Aşa-numitul Acord din Vinerea Mare, care se referă la vinerea dinaintea Paştelui pentru creştini, a fost semnat la 10 aprilie 1998 şi a pus capăt unor decenii de confruntări între naţionaliştii catolici şi unioniştii protestanţi. Tratatul leagă Irlanda şi Regatul Unit, pe de o parte, şi părţile aflate în opoziţie în Irlanda de Nord, pe de altă parte. Acesta stabileşte principiul autodeterminării pentru populaţia Irlandei de Nord şi prevede, de asemenea, crearea unor instituţii autonome comune şi dezarmarea provinciei.

Preşedintele american, în vârstă de 80 de ani, este un catolic care îşi revendică cu mândrie rădăcinile irlandeze şi a urmărit cu mare atenţie negocierile dificile dintre Londra şi Uniunea Europeană cu privire la statutul delicat al Irlandei de Nord în urma Brexit-ului. El a avertizat în privinţa oricărei decizii care ar putea afecta în vreun fel acordul de pace şi a salutat acordul recent pe această temă. La Belfast, săptămâna viitoare, el va mai spune că "Statele Unite sunt pregătite să sprijine vastul potenţial economic al Irlandei de Nord".

CITEȘTE ȘI Joe Biden nu va asista la încoronarea lui Charles al III-lea. SUA vor fi reprezentate de către Prima Doamnă Jill Biden, i-a spus la telefon preşedintele regelui

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.