Preşedintele american Joe Biden a împlinit luni vârsta de 81 de ani, o aniversare pe care o sărbătoreşte în intimitate, cu familia, în contextul în care vârsta sa este un fel de ghiulea pe care o târăşte cu lanţul după el în cursa la fotoliul de la Casa Albă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ultimele sondaje sunt unul mai copleşitor ca altul.

Patru americani din cinci consideră vârsta preşedintelui cel puţin ”problematică”, arăta un sondaj realizat la 15 noiembrie de YouGov pentru Yahoo News.

Alţi 64% dintre respondenţi se declată îngrijoraţi cu privire la sănătatea şi la ”acuitatea” sa mentală.

Îngrijorarea creşte inclusiv în tabăra democrată a preşedintelui.

Aproximativ 69% dintre alegătorii democraţi consideră că Joe Biden este ”prea bătrân” pentru ca să mai ”servească încă patru ani ca preşedinte”, arăta un sondaj realizat în august de Norc pentru The Associated Press.

Imagini care-l surprind pe Joe Biden căzând cu bicicleta sau clătinându-se pe treptele Air Force One au consolidat imaginea unui preşedinte slăbit fizic.

Ultimul bilanţ al sănătăţii preşedintelui Americii, prezentat în februarie, îl prezenta însă drept un bărbat ”în bună sănătate”, ”viguros” şi ”apt” să-şi îndeplinească funcţia, în pofida unui ”mers băţos”.

Declaraţii considerate confuze ale preşedintelui, postate masiv pe reţele de socializare, alimentează adevărate ”procese” prin care este judecat senil, la fel ca celebrele gafe pe care le face, al căror obişnuit era înainte să se instaleze la Casa Albă.

Joe Biden, conştient de limitele pe care i le impune vârsta sa, îşi subliniază ”înţelepciunea” şi ”experienţa”, fără să reuşească să convingă întru totul.

Criciticile sunt cu atât mai greu de încasat de către candidatul democrat, în măsura în care nu-l afectează la fel pe principalul său rival Donald Trump, care a împlinit 77 de ani în iunie.

Un sondaj comandat de AP în vară arăta că doar 51% dintre americani îl consideră pe miliardar prea în vârstă pentru a se întoarce la Casa Albă, un nivel care scade la 28% în rândul Partidului Republican.

În cazul în care va avea loc un nou duel între Biden şi Trump, învingătorul va fi oricum cel mai bătrân preşedinte din istoria Americii.

Joe Biden urmează să aibă 86 de ani la încheierea celui de-al doilea rmandat, iar Donald Trump 83.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.