Preşedintele Joe Biden s-a întâlnit miercuri, la Varşovia, cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, iar şeful Casei Albe „a reafirmat sprijinul ferm al SUA pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”, informează un comunicat de la Washington.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Biden „a evidenţiat asistenţa în curs de desfăşurare a SUA pentru a ajuta Moldova să îşi consolideze rezilienţa politică şi economică, inclusiv agenda de reformă democratică şi securitatea energetică, şi pentru a contracara efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, arată comunicatul Casei Albe.

Preşedinta Maia Sandu a asistat, marţi, la discursul public pe care Joe Biden l-a rostit la Varşovia, la Palatul Regal, pentru a marca un an de la invazia rusă în Ucraina. Încă din primele minute petrecute pe scenă, Joe Biden a salutat prezenţa şefei statului moldovean. El a menţionat că hotărârea moldovenilor de a trăi în libertate i-a făcut să-şi câştige independenţa şi i-a pus pe drumul spre aderarea la UE.

„Preşedinta Sandu se află astăzi aici. Sunt mândru să fiu alături de dumneavoastră şi de poporul iubitor de libertate al Moldovei”, a spus Joe Biden, cerând publicului să o aplaude.

Întâlnirea preşedintelui Joe Biden cu Maia Sandu şi referirea din comunicat la sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova vine în condiţiile în care se înmulţesc semnalele că Moscova ar pune la cale destabilizarea statului moldovean. 

CITEȘTE ȘI Premierul Dorin Recean, după afirmaţiile lui Zelenski referitoare la planul Rusiei de a prelua aeroportul din Chişinău: „Au existat şi există în continuare mai multe scenarii de destabilizare”

În plus, Vladimir Putin a anulat marţi un decret care data din 2012 şi care stabilea principiile directoare ale politicii externe a Federaţiei Ruse. În documentul anulat se stipula inclusiv faptul că trebuie găsite „căi de soluţionare a problemei transnistrene pe baza respectării suveranităţii, integrităţii teritoriale şi statutului de neutralitate al Republicii Moldova”.

CITEȘTE ȘI Reacţia Chişinăului, după ce Putin a anulat decretul care stabilea principiile de politică externă inclusiv în privinţa Republicii Moldova: Vom continua să cerem retragerea trupelor ruse
 
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.