Preşedintele american Joe Biden, care vrea să afirme prezenţa americană împotriva Chinei la Oceanul Pacific, a anunţat luni că recunoaşte în mod oficial ca ”state suverane şi independente” două teritorii din regiune - Insulele Cook şi teritoriul Niue, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statului american, care primeşte luni la Casa Albă numeroşi lideri ai unor insule de la Oceanul Pacific, subliniază într-un comunicat că Insulele Cook au ”o lungă istorie de cooperare” cu Statele Unite şi apreciază că Niue - un teritoriu cinoscut şi sub numele de «Stânca Polineziei» - joacă ”un rol important şi constructiv în regiunea Pacificului, mai ales în domeniul luptei împotriva modificărilor climatice.

PROTECŢIA ECOSISTEMULUI

Niue - un minuscul stat autonom care are doar 1.700 de loucitori şi care se află într-o asociere liberă cu Noua Zeelandă - tocmai a lansdat o iniţiativă originală cu scopul de a-şi proteja ecosistemul.

El oferă, în schimbul sumei de 140 de euro, protecţia unui kilometru pătrat din Oceanul Pacific.

În privinţa Insulelor Cook, Joe Biden afirmă în comunicat că Statele Unite au construit piste de aeroport.

Recunoaşterea oficială a acestui arhipelag cu aproximativ 17.000 de locuitori urmează, potrivit Casei Albe, să permită o luptă mai bună împotriva pescuitului ilegal şi împotriva modificărilor climatice, două preocupări comune ale mulor microstate din regiunea Pacificului.

Preşedintele american organizează luni şi marţi al doilea ”Summit al Statelor Unite şi Forum al Insulelor de la Pacific”, aproape exact la un an de la prima ediţie, care a avut loc tot la Washington.

Executivul american urmează să anunţe, cu această ocazie, potrivit unor oficiali de rang înalt, o ”amprenttă” diplomatică mai puternică, proiecte de infrastructură şi o cooperare maritimă consolidată.

”Este evident că China joacă un anumit rol în toate acestea. Este evident că ambiţiile sale şi influenţa sa în această regiune sunt un motiv ca noi să ne continuăm ofensiva strategică”, a declarat un oficial de rang înalt de la Casa Albă, care a cerut protecţia anonimatului, într-un interviu cu presa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.