Preşedintele democrat american Joe Biden pozează în campion al luptei împotriva modificărilor într-un cadru grandios - al Marelui Canion - în campania electorală, pentru a se distinge de dreapta republicană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a efectuat un turneu de trei zile în Arizona, în sud-vestul Statelor Unite, unde a înfiinţat un nou ”Monument Naţional”, o zonă protejată în jurul Marelui Canion, o minune a naturii.

Democratul în vârstă de 80 de ani, protejat de soare de o şapcă şi ochelarii săi negri, a semnat, cu faţa la Marele Canion, actul de naştere a acestei zone protejate, într-un peisaj de tufişuri şi formaţiuni stâncoase.

”Apărarea acestor pământuri nu este bună doar pentru Arizona, cu pentru planetă. Este bună pentru economie. E bună pentru sufletul naţiunii noastre”, a declarat el.

Un ”Monument Naţional” desemnează o zonă a cărei bogăţie naturală sau semnificaţie istorică se bucură de o protecţie specială a statului federal.

”PE URMA STRĂMOŞILOR NOŞTRI”

Teritoriul creat marţi - de peste 40.000 de hectare - poartă numele ”Baaj Nwaavjo I'tah Kukveni”.

”Baaj Nwaavjo” înseamnă, în limba indienilor havasupai, ”pământul triburilor”, iar ”I'tah Kukveni” înseamnă, în limba hopi, ”pe urma strămoşilor noştri”.

Triburile locale, pentru care aceste pământuri au o mare importanţă spirituală, cereau ca acestea să fie protejate împotriva oricărei extracţii de uraniu.

S-a făcut, cu toate că Casa Albă a precizat că drepturile de exploatre existente nu vor fi retrase.

Sierra Club, o influentă organizaţie de apărarea mediului, a salutat o ”decizie istorică”, care ”asigură că aceste pământuri vor fi protejate pentru generaţiile viitoare”.

Joe Biden şi-a oferit apoi, marţi, un moment de contemplare a Marelui Canion, o strâmtoare adâncă de peste 1.500 de metri, săpată de fluviul Colorado în straturi de rocă în culori schimbătoare.

Această atracţie turisitică mondială era deja protejată de statutul de Parc Naţional, oficializat în 1919.

”Avem încă mult de lucru să luptăm împotriva ameninţării existenţiale a modificărilor climatice” a declarat democratul, evocând episoade de canicuşă extremă şi seceta care lovesc în tot mai multe locuri pe teritoriul american.

Joe Biden, care urmează să candideze la al doilea mandat în alegerile prezidenţiale din 2024, foloseşte această deplasare pentru a se distinge de opoziţia republicană.

”PE DRUMUL BUN”

El a evocat triburi indiene gonite de pe pământurile lor şi i-a denunţat, fără să-i numească, pe conducătorii din anumite state conservatoare care ”caută să interzică cărţi şi să îngoape istoria”.

El le-a reproşat aleşilor celor mai radicali din Partidul Republican că vor ”să desfacă” piesa centrală a mandatului său, ”Inflation Reduction Act”.

Acest text, denumit astfel din cauză că la momentul respectiv America era afectată de o ”explozie” a preţurilor, a fost semnat la 16 august 2022.

Casa Albă vrea să marcheze un an de la acest enorm plan de subvenţii şi stimulente în tranziţia energetică, pe care Joe Biden l-a catalogat din nou, marţi, drept ”cea mai mare lege în favoarea (luptei împotriva modificărilor) climatice nu doar din istoria Statelor Unite, ci din istoria lumii”.

Excutivul american promite să reducă la jumătate - până în 2030 - emisiile de dioxid de carbon (CO2) în Statele Unite.

”Suntem pe drumul bun”, a clamat marţi Joe Biden, în pofida faptului că numeroşi experţi - care-i aplaudă iniţiativa - estimează că acest angajament nu poate fi respectat.

”Inflation Reduction Act” promite investiţii în valoare de 370 de miliarde de dolari în tranziţia energetică, în vederea fabricării de baterii pentru maşini electrice sau panouri solare.

În contextul în care înfiinţarea de fabrici se multiplică în Statele Unite, Joe Biden insistă miercuri, în deplasarea sa, în New Mexico, asupra acestui aspect economic.

”Americanii nu cred mesajele lui Biden despre Bidenomics” - numele dat de Casa Albă reformelor economice ale democratului -, a atacat marţi, într-un comunicat, partidul republican, care promite ”să continue să le propună alegătorilor o alegere clară în toamna viitoare, cea a raţiunii împotriva nebuniei”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.