Joe Biden este creditat cu o victorie în intenţiile de vot în vederea alegerilor prezidenţiale americane de la 3 noiembrie - cu un avans de 13 puncte procentuale - faţă de rivalul său republican Donald Trump, arată un sondaj Reuters-Ipsos, care relevă dificultăţile şefului statului în exerciţiu în criza pandemiei covid-19 şi manifetsaţiile provocate de moartea lui George Floyd.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Candidatul democrat este creditat cu 48% din intenţiile de vot şi nu a mai înregistrat niciodată acest avans faţă de preşedintele republican în exerciţiu, creditat cu 35% din intenţiile din vot în sondajele realizate de Ipsos pentru Reuters.

Rezultatele acestui sondaj, realizat în perioada 10-18 iunie asupra unui nunăr de 4.426 de persoane, sunt practic aceleaşi cu ale unui recent sondaj CNN care-l creditează pe fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama cu un avans de 14 puncte procentuale în intenţiile de vot faţă de Trump.

În iunie 2016, un sondaj Ipsos/Reuters o credita pe Hillary Clinton cu 46% din intenţiile de vot, iar pe Donald Trump cu 35%.

Acest ultim sondaj Reuters/Ipsos arată că 57% dintre personele chestionate au o părere proastă despre acţiunea ca preşedinte a lui Trump - cel mai înalt nivel înregistrat din noiembrie. Doar 38% susţin contrariul.

Baza republicană a preşedinrtelui în exerciţiu se erodează.

Proporţia alegătorilor înscrişi ca republicani care-l susţin pe Donald Trump scade în mod constant din martie - cu 13 puncte procentuale în această perioadă.

Reculul lui Trump este semnificativ în modul în care este apreciată gestionarea epidemiei covid-19. Astfel, 55% dintre persoanele chestionate o dezaprobă, iar 40% susţin contrariul. Aceasta este cea mai mare diferenţă de la începutul lui martie.

Locatarul Casei Albe este criticat, de asemenea, cu privire la reacţia sa faţă de furia istorică şi contestarea provocate de moartea, la 25 mai, a afroamericanului George Floyd, asfixiat de către un poliţist alb la Minneapolis.

Aproape două treimi (66%) dintre persoanele chestionate îşi exprimă susţinerea faţă de manifestanţi.

Singurul punct pozitiv pentru Trump în acest sondaj este economia.

În total, 43% dintre persoanele chestionate consideră că miliardarul newyorkez este cel mai calificat să conducă economia americană. Alţi 38% îl preferă pe Joe Biden.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.