Preşedintele american Joe Biden a ordonat duminică să se desfăşoare ajutoare federale în Mississippi (sud), unde tornade devastatoare au ucis sâmbătă cel puţin 25 de oameni, au smuls acoperişuri, au avariat maşini şi au ras de pe suprafaţa pământului cartiere întregi, în timp ce regiunea se pregătea duminică de noi intemperii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este o tragedie”, a deplâns pe twitter guvernatorul statului Mississippi, Tate Reeves, care a evocat ”pagube devastatoare” în urma acestor tornade care au traversat statul pe o distanţă de 150 de kilometri, de la vest către est.

”Amploarea pierderilor şi pagubelor este evidentă în toate zonele afectate”, declara Tate Reeves în urma unei vizite, sâmbătă, la Silver City, unul dintre oraşele afectate cel mai grav.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Bilanţul a crescut la 25 de morţi şi la zeci de răniţi, potrivit Serviciilor de Urgenţă ale statului Mississippi (MSEMA).

Patru persoane date dispărute ”au fost găsite”, au anunţat MSEMA.

Echipe de căutare şi salvare acţionau în vederea găsirii altor victime.

Preşedintele american Joe Biden a ordonat duminică să se desfăşoare ajutoare federale, destinate unor locuinţe provizorii, lucrări de reparaţii şi împrumuturi cu dobândă mică în vederea acoperii pierderilor de bunuri neasigurate.

Joe Biden a evocat într-un comunicat anterior imagini ”sfâşietoare” şi a dat asigurări că statul federal va face ”tot ceea ce va putea pentru a ajuta”, ”atât timp cât va fi nevoie”.

NOI INTEMPERII

La Rolling Fork, un orăşel cu aproximativ 2.000 de locuitori, situat în vestul Mississippi, rânduri întregi de case au fost smulse din fundaţii, drumuri erau împânzite de moloz, iar maşini au ajuns pe acoperişuri.

Arbori au fost smulşi din rădăcină, iar unele trunchiuri erau înfăşurate în fragmente metalice.

Aproximativ 4.000 de locuitori nu aveau electricitate în Mississippi, iar aproape 11.000 de gospodării şi întreprinderi erau în beznă în statul vecin Alabama, potrivit site-ului poweroutage.us.

Mississippi se pregăteşte de condiţii meteorologice tot mai agitate duminică - intensificări ale vântului şi grindină -, iar MSEMA a avertizat că ”nu sunt excluse posibile tornade”.

Un ”vânător de tornade”, Aaron Rigsby, povesteşte că a ajuns la faţa locului vineri seara şi că a auzit ”ţipete ale unor oameni prinşi sub dăărâmături, care cereau ajutor”.

”Era o doamnă care nu a reuşit să se adăpostească la timp şi care a fost secerată de acoperişul casei sale, care a căzut peste ea”, declară el la telefon AFP.

”Am reuşit să o eliberez dintre dărâmături” şi pentru că era rănită la un picior a căutat salvatori, a declarat el.

”ORAŞUL MEU NU MAI EXISTĂ”

Primarul din Rolling Fork, Eldridge Walker, a declarat la CNN că ”oraşul meu nu mai există”.

Potrivit primarului, mai multe victime au fost localizate şi eliberate dintre dărâmăturile caselor lor, după care au fost spitalizate.

”Casele care au fost smulse pot fi înlocuite, dar nu putem înlocui o viaţă”, a declarat Eldridge Walker.

”Pierderile vor fi resimţite în aceste oraşe pentru totdeauna”, a scris pe Twitter guvernatorul Tate Reeves, care a cerut rugăciuni pentru victime şi familiile lor.

Potrivit postului ABC News, cel puţin 13 persoane au murit în comitatul Sharkey, trei în comitatul vecin Carroll şi alte două în comitatul Monroe.

Un poliţist din Silver City, în comitatul Humphreys, a semnalat ABC News moartea unei persoane.

În Alabama, un stat care se învecinează cu Mississippi, furtuni au fost deosebit de intense, iar un bărbat a murit după ce rulota în care se afla s-a răsturnat, a anunţat biroul şerifului comitatului Morgan.

”Prioriatea în acest stadiu” este asigurarea ”siguranţei persoanelor aflate în viaţă şi localizarea oamenilor, pentru a afla dacă sunt în siguranţă”, a anunţat Malory White de la MSEMA.

Tornadele, un fenomen meteorologic pe cât de impresionant, pe atât de dificil de prevăzut, sunt frecvente pe teritorioul american, mai ales în centrul şi sud-estul ţării.

În decembrie 2021, aproximativ 80 de persoane au fost ucise de tornade în Kentucky.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.