Preşedintele american, Joe Biden, a început o vizită de patru zile în Irlanda de Nord, unde va marca 25 de ani de la semnarea acordului de pace din Vinerea Mare, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joe Biden a aterizat la Belfast, fiind întâmpinat de premierul britanic Rishi Sunak.

Casa Albă a anunţat că nu va avea loc nicio întâlnire formală de grup între preşedintele SUA, Joe Biden, şi cele cinci partide politice principale din Irlanda de Nord.
 
Biden va avea ocazia de a discuta cu liderii partidelor înainte de un discurs la Universitatea Ulster miercuri - dar comentariile Casei Albe clarifică faptul că acest lucru nu va fi ca o grupare formală.

Ce se află pe itinerariul preşedintelui pentru miercuri?

Miercuri, el începe prima zi plină a vizitei sale în Irlanda de Nord.

Preşedintele urmează să se întâlnească cu prim-ministrul Rishi Sunak pentru discuţii bilaterale, înainte de o scurtă deplasare pentru a inaugura noul campus al Universităţii Ulster, în valoare de 350 de milioane de lire sterline, unde va ţine un discurs.

Biden şi anturajul său se vor deplasa apoi la sud de graniţă pentru trei zile pline de angajamente.

Vizita a fost descrisă de Casa Albă ca fiind una personală pentru preşedinte, care îşi laudă adesea strămoşii irlandezi.

După ce va zbura pe aeroportul din Dublin,  Biden va călători din nou spre nord pentru a vizita pitorescul oraş de coastă Carlingford, în comitatul Louth, unde va vizita castelul Carlingford.

Străbunicul lui Joe Biden, Owen Finnegan, a părăsit comitatul pentru SUA în anii 1840.

Preşedintele Biden se va adresa joi parlamentului irlandez

Ziua de joi se va axa pe diplomaţie şi politică, mai degrabă decât pe strămoşi pentru preşedintele Biden.

Acesta se va întâlni cu preşedintele irlandez Michael D Higgins la Áras an Uachtaráin din Dublin, unde, la fel ca alţi demnitari înaintea sa, va planta un copac şi va suna clopotul păcii.

Pentru a doua oară în decurs de o lună, preşedintele se va întâlni apoi cu Taoiseach (prim-ministrul irlandez) Leo Varadkar înainte de a se adresa Dáil Éireann (camera inferioară a parlamentului irlandez).

El se va alătura unor personalităţi precum John F. Kennedy, Ronald Reagan şi Bill Clinton şi va deveni al patrulea preşedinte american care se adresează reprezentanţilor aleşi din această ţară.

Pentru a-şi încheia ziua în capitala Republicii Irlanda, preşedintele va fi dus la Castelul Dublin pentru un banchet în onoarea sa.

Ultima zi a călătoriei îl aduce pe Biden înapoi acasă, în Mayo

În ultima zi a călătoriei sale, preşedintele se va îndrepta spre vestul insulei pentru a se reîntâlni cu strămoşii săi din County Mayo.

El va vizita Sanctuarul Maicii Domnului din Knock, un loc de pelerinaj pentru mulţi catolici. El va vizita apoi unitatea de cercetare a istoriei familiei din cadrul North Mayo Heritage and Genealogical Centre.

Biden îşi va încheia călătoria printr-un discurs la Catedrala St Muredach din Ballina.

Se spune că stră-stră-stră-străbunicul său, Edward Blewitt, a vândut cărămizi catedralei în 1827, ceea ce l-a ajutat să-şi permită să emigreze în Statele Unite.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.