Ultraconservatorul Jim Jordan, un aliat al lui Donald Trump, şi-a anunţat colegii republicani că îşi va suspenda candidatura pentru funcţia de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din SUA şi îl va susţine pe republicanul Patrick McHenry pentru a ocupa temporar această funcţie, ceea ce ar putea debloca lucrările Congresului, în condiţiile în care preşedintele Joe Biden se pregăteşte să ceară un ajutor financiar substanţial pentru Ucraina şi Israel, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La o şedinţă cu uşile închise a republicanilor, Jim Jordan a anunţat joi că nu va solicita un al treilea vot pentru a câştiga postul şi că, în schimb, va susţine un plan prin care Patrick McHenry, actualul preşedinte interimar al Camerei, va fi împuternicit să ocupe postul de speaker până în ianuarie, au declarat mai mulţi legislatori.

"Nu am niciun comentariu. Avem o discuţie activă şi viguroasă", s-a limitat să declare presei Patrick McHenry. Ca actual preşedinte interimar al Camerei, McHenry nu are alte prerogative decât organizarea votului pentru alegerea speakerului, ceea ce a pus Congresul într-o paralizie legislativă.

Camera Reprezentanţilor a rămas fără lider de mai bine de două săptămâni, iar Jim Jordan a eşuat de două ori în încercarea de a obţine cele 217 voturi necesare pentru a obţine funcţia de preşedinte, deoarece s-a confruntat cu opoziţia democraţilor, dar şi a peste 20 dintre colegii săi republicani moderaţi.

O aripă dură a grupului republican a exercitat o influenţă enormă în Cameră pe parcursul acestui an, aducând Washingtonul în pragul intrării în incapacitate de plată şi ducând la debarcarea speakerului, republicanul Kevin McCarthy, la începutul acestei luni, căruia i-au reproşat compromisurile cu administraţia Biden.

Mandatul interimar încredinţat lui Patrick McHenry este o opţiune pe care democraţii au declarat, de asemenea, că ar putea să o susţină. Această soluţie ar permite Congresului să se întoarcă la lucru, mai ales că preşedintele democrat Joe Biden vrea să ceară Congresului în această săptămână să aprobe până la 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina şi 10 miliarde de dolari pentru Israel, iar finanţarea pentru operaţiunile guvernului american urmează, de asemenea, să expire în mai puţin de o lună.

Camera ar putea vota asupra acestei propuneri după-amiază, a declarat reprezentanta republicană Marjorie Taylor Greene, care a spus că nu o susţine.

Nu este clar dacă Jim Jordan, care este susţinut de fostul preşedinte Donald Trump, va renunţa complet la candidatura sa la conducerea Camerei sau va continua să încerce să obţină sprijin în rândul republicanilor, notează Reuters.

Bătălia prelungită pentru conducerea Camerei a scos la iveală diviziunile dintre republicani, care controlează camera cu o marjă îngustă, de 221 la 212 voturi.

Investitorii spun că agitaţia de la Capitoliu contribuie, de asemenea, la volatilitatea pieţei.

Jordan ar fi al treilea candidat la funcţia de speaker care a căzut victimă luptelor interne republicane. Kevin McCarthy a fost înlăturat din funcţie la 3 octombrie de un mic grup de revoltaţi republicani. Steve Scalise, republicanul nr. 2 din Camera Reprezentanţilor, a obţinut săptămâna trecută sprijinul partidului său, dar a renunţat ulterior după ce a văzut că n-ar avea voturile tuturor aleşilor republicani de care avea nevoie.

Jordan a obţinut 200 de voturi la prima sa încercare, marţi, şi 199 de voturi miercuri. Unul dintre adversari, reprezentantul republican Don Bacon, a prezis că va pierde încă 10 voturi la o a treia încercare.

Republicanii care au votat împotriva lui au invocat diferenţe de opinie pe tema taxelor şi cheltuielilor şi l-au acuzat că a subminat propunerea de lider a lui Scalise săptămâna trecută. Alţii au obiectat că au primit telefoane de hărţuire şi chiar ameninţări cu moartea din partea susţinătorilor săi.

Susţinătorii lui Jordan spun că el ar fi un luptător eficient pentru politicile conservatoare într-o capitală în care democraţii controlează Casa Albă şi Senatul.

Spre deosebire de alţi lideri din Congres, Jordan şi-a construit un profil de avocat intransigent al aripii de dreapta a partidului, intrând în conflict cu republicanii şi cu democraţii deopotrivă.

El a încurajat închiderea guvernului în 2013 şi 2018 şi a fost un "jucător important" în încercările lui Trump de a anula victoria democratului Joe Biden în alegerile din 2020, potrivit unei anchete a Congresului. El ajută, de asemenea, la defăşurarea unei anchete pentru destituirea lui Biden, care până acum nu a reuşit să găsească dovezi de nereguli din partea preşedintelui.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.