Reuniunea inaugurală a unui nou consiliu NATO-Ucraina, format din cei 31 de aliaţi din NATO şi Ucraina, va avea loc săptămâna viitoare la Vilnius, a anunţat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Stoltenberg a descris noul organism ca fiind format din membri "egali". Aceasta va permite oricărui membru, inclusiv Ucrainei, să convoace o reuniune de consultare în caz de criză dacă se simte ameninţat în vreun fel. Apoi, se pot lua decizii ca răspuns la orice problemă care apare.

"În esenţă, consiliile trebuie să decidă ce decizii pot lua. Acest lucru deschide posibilitatea unor activităţi comune mai practice. Ideea este că, prin înfiinţarea acestui organism, creăm un for în cadrul căruia să facem lucruri împreună, luăm decizii împreună, ne consultăm împreună cu privire la probleme care sunt importante pentru securitatea noastră. Acest lucru aduce, din nou, Ucraina mai aproape de NATO”, a punctat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Întrebat de un jurnalist ucrainean despre formularea care ar putea fi aşteptată în concluziile summitului NATO de săptămâna viitoare de la Vilnius în legătură cu viitorul statut de membru permanent al Ucrainei, Jens Stoltenberg a declarat că aliaţii încă se consultă cu privire la această chestiune.

El a spus că se aşteaptă la decizii privind sprijinul practic concret furnizat Kievului, dar va trebui să existe şi o dimensiune politică. El s-a arătat încrezător că NATO va avea un mesaj "clar".

"Suntem de acord că uşa NATO este deschisă. Suntem de acord că Ucraina va deveni membră, ceea ce reprezintă un mesaj important", a menţionat Stoltenberg. El a spus că va depinde apoi de aliaţi şi de Ucraina să stabilească când şi a dat asigurări că Rusia nu va avea drept de veto.

Stoltenberg a reiterat însă că dacă Ucraina nu va câştiga războiul, oricum nu se va pune problema aderării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.