Japonia avertizează marţi cu privire la o intensificare a activităţilor militare ale Chinei în jurul teritoriului japonez şi apreciază în Cartea Albă anuală a Apărării că aceste manevre ”ar putea afecta grav” securitatea naţională niponă, relatează AFP.
Raportul, aprobat marţi de către Guvernul premierului Shigeru Ishiba, relevă o multiplicare a incursiunilor şi demonstraţiilor de forţă ale armatei chineze în jurul Japoniei, inclusiv la Marea Chinei de Est şi în jurul Taiwanului.
Japan's new defense white paper raises alarm over China's escalating military moves, including a 2024 airspace violation and an aircraft carrier in contiguous waters pose a serious threat to Japan's security.https://t.co/VmmyonKC4a
— Domino Theory (@DominoTheoryMag) July 15, 2025
Ministerul japonez al Apărării citează între alte incidente considerate îngrijorătoare pătrunderea, în august, a unui avion militar chinez în spaţiul aerian japonez, o premieră, catalogată drept o ”încălcare gravă” a suveranităţii japoneze.
Autorii raportului revin de asemenea asupra trecerii, în septembrie, a unui grup naval chinez - inclusiv a unui portavion - printre două insule japoneze situate în apropiere de Taiwan.
Acest tip de manevră, acuză Tokyo, ”creează o sutuaţie susceptibilă să aibă un impact grav asupra securităţii ţării”.
Săptămâna trecută, avioane chineze de vânătoare au zburat la mai puţin de 30 de metri de un avion de patrulare japonez deasupra unor ape disputate la Marea Chinei de Est, sporind îngrijorările Guvernului japonez.

Cartea Albă a Apărării relevă de asemenea că nave chineze au navigat de 355 de ori, în 2024, în apropierea Insulelor Senkaku, administrate de Japonia, dar revendicate de Beijing.
Două portavioane chineze au operat în mod simultan - pentru prima oară - în iunie, la Ocranul Pacific, unul în Zona Economică Exclusivă (ZEE) a Japoniei, se arată în raport.
Un purtător de cuvânt al Marinei chineze, Wang Xuemeng, declara atunci că că era vorba despre un ”exerciţiu de rutină” menit ”să îmbunătăţească în mod continuu capacităţile de îndeplinire de misiuni”, care ”nu vizează nicio ţară şi nicio ţintă specifică”.
#FMsays The Foreign Ministry has slammed Japan's latest defense white paper, as it holds a wrong perception of China, unreasonably interferes in China's internal affairs, and hypes up the so-called China threat. pic.twitter.com/wPyvO3Gbqt
— China Daily (@ChinaDaily) July 15, 2025
Tokyo critică, de asemenea, manevre militare comune ale Chinei şi Rusiei în apropierea teritoriului japonez şi apreciază că ele vizează în mod clar să intimideze.
În baza acestei dinamici, Ministerul japonez al Apărării consideră ambiţiile militare al Beijingului drept o ”provocare strategică fără precedent şi cea mai gravă” la adresa Japoniei şi comunităţii internaţionale.
In its latest defense white paper, Japan calls China a threat to its security, citing instances of Chinese military activity around the country. pic.twitter.com/tVckydPQgb
— TaiwanPlus News (@taiwanplusnews) July 15, 2025
Tokyo reiterează în această Carte Albă faptul că programele nord-coreene de înarmare reprezintă o ameninţare ”mai gravă şi mai iminentă ca niciodată”.
North Korea focuses on improving quality of new solid-fuel missiles and hypersonic weapons, Japan defense white paper says ???????? ????????
— Naval News (@navalnewscom) July 15, 2025
Story by @TakahashiKosuke https://t.co/nduGHJIbAJ
În acest context, Japonia îşi continuă o creştere a puterii militare, cu obiectivul de a-şi alinia apărarea standardelor NATO, prin alocarea a 2% din PIB.
Ea îşi condolidează cooperarea cu Statele Unite, în contextul în care Washingtonul exercită presiuni asupra Tokyo să-şi precizeze rolul în cazul unui război în Taiwan.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.