Guvernul japonez refuză să comenteze opoziţia preşedintelui francez Emmanuel Macron, dezvăluită de către The Financial Times (FT), faţă de intenţia NATO de a deschide un Birou de Legătură la Tokyo, relatează Kyodo News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

The Financial Times dezvăluia în ediţia de luni că Macron se opune deschiderii primului birou NATO în Asia, o reticenţă a Franţei de a susţine o alimentare a tensiunilor între Alianţa Nord-Atlantică şi China, o intenţie anunţată în mai, care a înfuriat Beijingul.

”Diverse analize sunt în curs în cadrul NATO. În acest stadiu, mă abţin să comentez”, a răspuns într-o conferinţă de presă, întrebat despre acest subiect, un purtător de cuvânt al Guvernului japonez, Hirokazu Matsuno.

NATO vrea să-şi consolideze cooperarea cu ţări din regiunea Asia-Pacific, în urma unei consolidări a cooperării militare a Rusiei cu China, în urma invaziei ruse a Ucrainei.

Alianţa vrea să-şi consolideze relaţiile cu Tokyo prin deschiderea acestui birou.

Deschiderea acestui birou este necesar să fie aprobată în unanimitate de Consiliul Atlanticului de Nord, în care Franţa o poate bloca.

Macron aprecia, într-o conferinţă de presă, săptămâna trecută, că NATO n-ar trebui să se extindă în afara regiunii Atlanticului de Nord, dezvăluie FT.

”Dacă împingem NATO să-şi extindă spectrul şi geografia, vom face o mare greşeală”, sublinia şeful statului francez.

Opoziţia Franţei complică negocieri în cadrul NATO, care au loc de luni de zile, cu privire la deschiderea acestui ”avanpost” la Tokyo, scrie ziarul britanic de afaceri, care citează opt persoane la curent cu dosarul.

Un oficial francez a declarat că deschiderea biroului ar submina credibilitatea Uniunii Europene (UE) în China în privinţa războiului din Ucraina, şi anume solicitarea ca China să nu furnizeze armament Rusiei, dezvăluie FT.

Ziarul citează altă sursă, potrivit căreia Franţa este reticentă să susţină un lucru care ”alimentează tensiuni între NATO şi China”.

Macron a făcut valuri în aprilie, când declara într-un interviu că UE ar trebui să nu urmeze nici Statele Unite şi nici China şi avertiza cu privire la o atragere în criza taiwaneză, în contextul rivalităţii celor două ţări.

Beijingul revendică Taiwanul ca parte a teritoriului chinez, asupra căruia vrea să preia controlul prin forţă dacă este necesar.

Un purtător de cuvânt al Ministeruuil chinez de Externe, Wang Wenbin, avertizează, în urma dezvăluirilor FT, împotriva unei ”extinderi NATO în Asia”.

”Asia se află în afara ariei geografice a Atlanticului de Nord. Însă am observat că NATO are tendinţa să se extindă la est de această regiune, să se amestece în afaceri regionale şi să alimenteze o confruntare a blocurilor”, a declarat marţi Wang Wenbin.

El îndeamnă Japonia ”să ia decizia corectă, în concordanţă cu stabilitatea regiunii şi interesele dezvoltării acesteia şi să se abţină să facă ceva care să submineze încrederea între ţări din regiune şi pacea şi stabilitatea în regiune”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.