Japonia îndeamnă miercuri armata americană să respecte regulile de depistare şi de plasare în carantină împotriva covid-19, după ce numărul îmbolnăvirilor într-o bază din Okinawa a depăşit 200, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul japonez de Externe Yoshimasa Hayashi a anunţat că i-a transmis locotenent-generalului Ricky Rupp, comandantul Forţelor americane în Japonia, ”regretul său puternic” cu privire la procedurile împotriva covid-19 privind trupele americane care sosesc în arhipelag.

Bilanţul zilnic covid-19 a scăzut în ultimele luni în Japonia, o ţară relativ cruţată de pandemie, care înregistrează mai puţin de 18.400 de morţi din cauza covid-19 de la izbucnirea epidemiei, în urmă cu doi ani.

INCOMPATIBILITATEA REGULILOR

Frontiera japoneză este închisă aproape tuturor strănilor, iar călătorii care sosesc pe aeroporturile japoneze este necesar să efectueze teste foarte stricte înainte de plecare şi la sosire şi să se izoleze timp de două săptămâni la un hotel sau acasă.

Yoshimasa Hayashi a anunţat că i s-a plâns lui Ricky Rupp de faptul că armata americană testează militarii americani la doar trei-cinci zile după ce sosesc în Japonia.

Militarii americani se pot deplasa în mod lber, imediat după debarcare, în interiorul bazei, a precizat el.

”Aceste reguli nu sunt compatibile cu regulile japoneze”, a declarat Yoshimasa Hayashi în faţa presei, la Tokyo, precizând că a fost însărcinat de către premierul Fumio Kishida să-i transmită îngrjorarea sa lui Ricky Rupp.

În ultimele zile, 215 de persoane cu legături cu baza americană Camp Hansen, situată în regiunea Okinawa, au fost testate pozitiv covid-19.

Nu se ştie câte dintre ele sunt contaminate cu varianta omicron a SARS-CoV-2, iar autorităţile ameriane şi japoneze analizează în prezent eşantiaone prelevate de la persoanele infectate.

Yoshimasa Hayashi a cerut armatei americane să îmbunătăţească disciplina personalului său, după ce un puşcaş marin american a fost arestat de curând la Okinawa, suspectat de conducere în stare de ebrietate.

Ricky Rupp i-a răspuns lui Yoshimasa Hayashi că ia situaţia în serios la Camp Hansen şi i-a promis să crească depistarea în rândul noilor militari sosiţi în Japonia.

În iulie 2020, două baze militare americane de la Okinawa, inclusiv Camp Hansen, au fost plasate în carantină din cauza unei creşteri a numărului cazurilor de covid-19.

Prezenţa a mii de militari americani în arhipelagul Okinawa este contestată în mod regulat de către o parte a japonezilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.