Japonia a comemorat duminică primul bombardament atomic din Istorie care a vizat în urmă cu 72 de ani Hiroshima, un oraş în sudul Japoniei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 6 august 1945, la ora locală 8.15, un bombardier de tip B-29 american, "Enola Gay", lansa deasupra acestui oraş bomba atomică "Little Boy", iar trei zile mai târziu altă bombă atomică, "Fat Man", se abătea asupra Nagasaki, ceea ce a condus la capitularea japoneză pe 15 august şi la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Cu ocazia acestei comemorări, contradicţiile japoneze tradiţionale pe tema armelor nucleare îşi fac reapariţia.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

În urmă cu o lună, Japonia s-a alăturat puterilor nucleare - ca Statele Unite, Franţa sau Marea Britanie - cu scopul de a submina un tratat care interzice armamentul atomic adoptat de ONU.

Premierul Shinzo Abe a declarat, în Parcul Memorialului Păcii de la Hiroshima, că Japonia speră să militeze pentru o lume fără arme nucleare într-un mod care să fie acceptat de toate ţările din lume.

”Pentru a ajunge în mod real la o lume fără arme nucleare, avem nevoie atât de participarea statelor nucleare, cât şi a statelor nenucleare”, a declarat el în cursul ceremoniei anuale de comemorare.

”Ţara noastră vrea să arate calea comunităţii internaţionale, încurajând ambele părţi” să progreseze către dezarmarea nucleară, a spus el, fără să facă în mod explicit referire la tratatul ONU.

Japonia a criticat tratatul ONU care interzice armamentul atomic, apreciind că el adânceşte prăpastia dintre ţările care nu sunt dotate cu arma nucleară şi cele care o deţin.

Niciuna dintre cele nouă ţări care deţin arma nucleară - Statele Unite, Rusia, Regatul Unit, China, Franţa, India, Pakistanul, Coreea de Nord şi Israelul - nu a luat parte la aceste negocieri.

Cu o putere echivalând aproape 16 kilotone de TNT, bomba de la Hiroshima a provocat o deflagraţie care a crescut temperatura la sol la 4.000 de grade Celsius. "Little Boy" a provocat în ziua şi în săptămânile care au urmat moartea a 140.000 de persoane.

La Nagasaki, 74.000 de persoane au fost ucise.

O bună parte dintre japonezi consideră aceste atacuri vizând civili drept crime de război. Însă un număr bun de americani apreciază că ele au permis anticiparea sfârşitului războiului şi, astfel, salvarea de vieţi.

Barack Obama s-a dus la Hiroshima în 2016 - prima vizită a unui preşedinte american în exerciţiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.