Preşedintele brazilian în exerciţiu, Jair Bolsonaro, a contestat alegerile pe care le-a pierdut luna trecută în faţa rivalului de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, susţinând, într-o plângere pe care autorităţile electorale au primit-o cu scepticism, că unele voturi trebuie invalidate, relatează Reuters şi CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jair Bolsonaro a pierdut la limită turul doi al alegerilor de luna trecută în faţa rivalului de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, cunoscut sub numele popular de „Lula”, care urmează să fie învestit în funcţia de preşedinte la 1 ianuarie.

După desfăşurarea scrutinului, Bolsonaro nu a recunoscut în mod explicit că a pierdut, dar a declarat că „va continua să îndeplinească toate prevederile Constituţiei”, ceea ce i-a făcut pe observatori să creadă că va coopera în transferul de putere.

În petiţia depusă marţi, însă, Bolsonaro şi liderul partidului de dreapta din care provine susţin că unele maşini de vot au funcţionat defectuos şi că orice vot exprimat prin intermediul acestora ar trebui anulat.

Răspunzând la petiţia lui Bolsonaro, autorităţile electorale au declarat că, întrucât aceleaşi maşini de vot au fost folosite şi în primul tur de scrutin, Bolsonaro şi partidul său trebuie să îşi modifice plângerea pentru a include şi acele rezultate, pentru ca procesul să ajungă în instanţă. Alexandre Moraes, preşedintele Tribunalului Suprem Electoral (TSE), i-a dat lui Bolsonaro un răgaz de 24 de ore pentru a-şi modifica plângerea.

Alegerile intens disputate de luna trecută au avut loc pe fondul unui climat politic tensionat şi polarizat în Brazilia, care se confruntă cu o inflaţie ridicată, o creştere economică limitată şi o sărăcie în expansiune.

Lula da Silva a primit peste 60 de milioane de voturi - potrivit numărătorii finale a autorităţii electorale - cele mai multe din istoria ţării, depăşind-şi propriul record din 2006. Da Silva a mai fost preşedinte al Braziliei şi şi-a încheiat cele două mandate cu o rată-record a popularităţii, dar apoi a făcut închisoare pentru corupţie. Condamnarea i-a fost anulată anul trecut, astfel că a putut candida acum pentru un nou mandat.

Gleisi Hoffmann, preşedintele Partidului Muncitorilor (PT) al lui Lula, a spus că plângerea electorală a lui Bolsonaro nu este nimic altceva decât o „şicană”.

Experţii spun că este puţin probabil ca plângerea lui Bolsonaro să ajungă prea departe, deoarece victoria lui Lula a fost validată deja de Tribunalul Superior Electoral şi recunoscută de principalii politicieni şi aliaţi internaţionali ai Braziliei. Cu toate acestea, ar putea alimenta mişcarea de protest - de mică amploare, dar vehementă - apărută după alegeri din partea susţinătorilor lui Bolsonaro, care refuză să accepte rezultatul.

Moneda braziliană s-a devalorizat şi mai mult după ce s-a aflat că Bolonaro contestă alegerile, pierzând 1,3% din valoare faţă de dolarul american, notează Reuters.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.