Noul preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, şi-a reafirmat susţinerea faţă de dictatura militară care a avut loc în ţara sa între între 1964 şi 1985 şi a respins afirmaţiile conform cărora el este un fascist, declarând că şi-a modelat cariera după cea a lui Winston Churchill, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-unul dintre primele interviuri televizate de când a câştigat alegerile duminică cu aproape 58 de milioane de voturi, Bolsonaro, cunoscut pentru retorica sa inflamantă, a declarat că rivalii săi de stânga sunt fasciştii, nu el.

„Ei mereu acuză pe alţii de ceea ce chiar ei sunt. Aceşti oameni de stânga, care se pun pe ei deasupra tuturor mereu, ei sunt de fapt fasciştii”, a declarat el.

Bolsonaro, care se portretizează ca fiind contra sistemului, a refuzat să declare că regretă că a declarat că regimul militar care a condus Brazilia timp de 21 de ani ar fi trebuit să ucidă 30.000 de persoane. Într-un interviu din 1999, el a declarat: „Nu veţi schimba nimic în această ţară prin voturi. Nimic. Absolut nimic”.

Referitor la aceste comentarii, el a declarat: „Dacă eşti la un meci de fotbal şi foloseşti înjurături s-ar putea să greşeşti, dar eşti prins în atmosfera momentului”.

Bolsonaro, care şi-a exprimat admiraţia faţă de dictatori precum Augusto Pinochet din Chile, susţine că mulţi brazilieni consideră acum că regimul militar „nu a fost o dictatură, aşa cum susţin cei de stânga”.

El a afirmat că presa l-a descris, pe nedrept, pe fostul lider cubanez, Fidel Castro, ca fiind un preşedinte în timp ce Jao Figueiredo, care a condus Brazilia în ultimii ani de dictatură, a fost numit un dictator.

Sute de oponenţi ai regimului au fost ucişi sau au dispărut în timpul dictaturii de 21 de ani iar alte câteva mii au fost torturaţi.

Oponenţii de stânga ai lui Bolsonaro au promis că vor rezista acestei ameninţări la adresa democraţiei, aşa cum numesc ei mandatul noului preşedinte şi vor organiza primele proteste de la victoria sa marţi după-amiază în Sao Paulo, Porto Alegre, Brasilia, Recife, Rio de Janeiro şi Fortaleza.

Bolsonaro a declarat că se aşteaptă la o opoziţie „feroce” dar că nu va căuta să „distrugă” aceste rebeliuni.

„Sper să fiu un exemplu. Preluăm o Brazilia complet distrusă. Nu am avut niciodată o asemenea criză etică, morală şi economică şi vrem să ieşim din această încurcătură”, a declarat Bolsonaro.

În primul său discurs televizat după victoria de duminică, Bolsonaro a avut în mână o variantă în portugheză a memoriilor lui Winston Churchill din Al Doilea Război Mondial şi a declarat că guvernul său va fi inspirat de „mari lideri mondiali”.

Întrebat ce lecţii a învăţat de la Churchill, Bolsonaro a declarat: „Patriotism, să îţi iubeşti ţara, să îţi respecţi steagul – ceva ce s-a pierdut în ultimii ani în Brazilia ... şi să guvernezi prin puterea exemplului, mai ales la acel moment dificil în Al Doilea Război Mondial”.

Într-un interviu pentru canalul SBT, Bolsonaro a afirmat: „Cei care nu m-au votat nu trebuie să se îngrijoreze, nu vor fi puşi sub acuzare”. Totuşi, într-un alt interviu, el a declarat că speră ca activităţile unor grupări precum Mişcarea Muncitorilor fără Teren şi Mişcarea Muncitorilor Fără Adăpost să fie clasificate ca fiind „terorism”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.