Organizaţiile nonguvernamentale (ONG) care salvează migranţi la Marea Mediterană vor trebui să-i debarce în ţările sub pavilionul cărora navighează navele - adică în Germania -, în cazul în care nu se ajunge la un compromis mai bun asupra statutului acestor ONG-uri în cadrul Pactului Azilului şi Imigraţiei, a anunţat la un summit în Malta premierul italian Giorgia Meloni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şefa Guvernului italian respinge un amendament prezentat de către Germania cu privire la statutul şi rolul ONG-urilor joi, la un vot la Bruxelles asupra Pactului Azilului şi Migraţiei.

Acest text a fost aprobat de către Cei 27, însă Italia - care s-a declarat surprinsă de depunerea în ultimul moment a unor propuneri germane - şi-a exprimat rezerva şi a cerut un timp de reflecţie.

”PAS ÎNAPOI”

Acest amendament este un pas înapoi”, iar ”noi propunem, astfel, alt amendament, în virtutea căruia ţara responsabilă de primirea migranţilor transportaţi pe o navă a unui ONG să fie cea a pavilionului navei”, a declarat presei Giorgia Meloni, în marja unui summit al ţărilor mediteraneene din Uniunea Europeană (UE) în Malta.

”Nu ne putem juca de-a solidaritatea cu frontierele altora”, a avertizat ea.

Presa italiană scrie că amendamentul italian a fost respins de către miniştrii de Interne reuniţi joi, cu uşile închise, la Bruxelles.

Roma acuză Berlinul de finanţarea mai multor ONG-uri de salvare la Marea Mediterană, dintre care unele operează sub pavilionul Germaniei.

Giorgia Meloni i-a scris săptămâna aceasta omologului său german Olaf Scholz, pentru a-şi exprima ”stupefacţia” faţă de aceste subvenţii.

Potrivit unui bilanţ realizat vineri de AFP în locuri de urmărire a circulaţiei martime, o navă a ONG-ului german Sea-Watch este ancorată în portul Insulei Lampedusa, iar alte cinci efectuează misiuni de salvare în largul coastelor Libiei şi Tunisiei.

Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a apărat, joi, rolu ONG-urilor care salvează migranţi care încearcă să intre în UE prin Italia.

”Salvarea oamenilor de la înec în mare este o obligaţie legală şi europeană”, a subliniat ea.

Executivul Georgiei Meloni, care a ajuns la putere în urmă cu un an - apărând un program hotărât împotriva migranţilor - apreciază că prezenţa unor nave umanitare pe mare contribuie la afluxul migranţilor.

ONG-urile subliniază că salvează cu 10% mai puţine persoane care fac această traversare periculoasă, iar imensa majoritate ajunge în Italia fie prin propriile mijloace, fie salvate de Paza de Coastă a Marinei italiene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.