Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta din Italia, Liga, a stârnit controverse, duminică, punând la îndoială eficacitatea sancţiunilor europene impuse Rusiei pentru invazia Ucrainei, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Au trecut câteva luni şi oamenii îşi plătesc facturile de două ori chiar de patru ori mai mult, iar după şapte luni războiul continuă şi cuferele Federaţiei Ruse se umplu de bani”, a spus el la radio RTL înainte de a se îndrepta către Casa Europeană - Forumul Economic Ambrosetti din Cernobbio, nordul Italiei.

„Funcţionează sancţiunile? Nu. Până astăzi, cei care au fost sancţionaţi sunt câştigători, în timp ce cei care au implementat sancţiunile sunt în genunchi”, a scris el pe Twitter cu o zi înainte. „Evident, cineva din Europa calculează greşit: este esenţial să regândim strategia de salvare a locurilor de muncă şi a firmelor în Italia”, a spus el.

Enrico Letta, liderul Partidului Democrat (PD), unul dintre principalii săi adversari în actuala campanie pentru alegerile legislative din 25 septembrie, a răspuns imediat într-un mesaj pe Twitter: „Cred că Putin nu ar fi putut să spună mai bine”. „Când îl aud pe Salvini vorbind despre sancţiuni, simt că ascult propaganda lui Putin. Sunt îngrijorat pentru o ţară ca Italia, care face cu ochiul Rusiei”, a reacţionat ministrul pentru Sudul ţării, Mara Carfagna, în marja forumului economic organizat pe malul Lacului Como.

Legăturile dintre Matteo Salvini şi Moscova au stârnit îngrijorări în Italia, mai ales după invazia Ucrainei, cu riscul de a crea probleme în rândul partidului său şi al aliaţilor săi Forza Italia şi Fratelli d'Italia (postfascist) în campania electorală. În schimb, Giorgia Meloni, şefa Fratelli d'Italia, care se află în fruntea sondajelor, a luat poziţii clare în favoarea sprijinirii Ucrainei şi a trimiterii de arme la Kiev.

O dezbatere organizată de Casa Europeană - Ambrosetti îi va reuni pe principalii lideri ai partidelor, printre care Giorgia Meloni, Matteo Salvini şi Enrico Letta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.