Ministerul Sănătăţii din Italia a concediat întreaga conducere al Consiliului de Sănătate, cel mai important comitet de savanţi care oferă consiliere guvernului privind politicile sanitare, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Giulia Grillo, ministrul Sănătăţii şi membră a Mişcării 5 Stele, un partid sceptic în privinţa vaccinurilor, a declarat: „Este timpul pentru oameni noi”.

„Suntem guvernul schimbării şi, aşa cum am făcut prin numirea diferitelor organe şi comitete în minister, am ales să las uşa deschisă către alte personalităţi care merită”, a scris Grillo pe Facebook.

Astfel, în urma deciziei, vor fi înlocuiţi 30 de membri ai Consiliului, inclusiv preşedintele, Roberta Siliquini, şefa şcolii de igienă şi medicină preventivă de la Universitatea din Torino, cea care a fost numită în acest post în decembrie 2017 de fostul ministru al Sănătăţii, Beatrice Lorenzin.

Siliquini a declarat că această decizie este îngrijorătoare: „Suntem îngrijoraţi şi ne întrebăm de ce au decis să înlăture oameni care au fost selectaţi datorită experienţei şi competenţelor la cel mai înalt nivel. De asemenea, suntem îngrijoraţi privind cine vor fi noii membri ai consiliului şi mai ales dacă numirile vor fi motivate politic”.

Alţi membri importanţi care vor fi înlocuiţi sunt geneticienii Giuseppe Novelli şi Bruno Dallapiccol şi patologul Napoleone Ferrara.

Membrii sunt numiţi o dată la trei ani şi este neobişnuit ca ei să fie schimbaţi mai devreme.

Grillo nu a explicat motivul deciziei şi a precizat că unii dintre cei daţi afară ar putea fi numiţi din nou „dar nu liderii .. care trebuie să aibă încrederea şi să fie în armonie cu ministrul aflat la putere”.

Siliquini a declarat că Grillo are, într-adevăr, puterea de a concedia conducerea consiliului, dar că este ceva neobişnuit.

„Este, de asemenea, neobişnuit că a spus că unii pot rămâne dar nu liderii .. nu mă numeşte direct dar este simplu de înţeles”, a afirmat ea.

Siliquini, care a primit o scrisoare în care era anunţată că este concediată luni dimineaţă fără vreo explicaţie, a declarat că în cele şase luni de când Grillo este ministrul Sănătăţii, cele două nu s-au întâlnit niciodată.

„Suntem organizaţia care îi ajută, dintr-un punct de vedere ştiinţific şi tehnic, să ia decizii privind politicile. Dar nu ne-a întrebat niciodată nimic în aceste şase luni, ceea ce este probabil un semn important”, a declarat ea.

În 2013, Mişcarea 5 Stele, din care face parte Grillo, a fost un susţinător puternic al Stamina, o terapie controversată cu celule stem, promovată de un psiholog care susţinea că poate face miracole, însă care s-a dovedit a fi ulterior o escrocherie.

Grillo a creat confuzie după ce a luat mai multe decizii contradictorii privind politicile guvernului faţă de vaccinarea copiilor. Partidul său, care se află la putere alături de Liga Nordului, a promis în campanie că va reforma politica prin care 10 vaccinuri sunt obligatorii.

Ulterior, în iunie 2018, Grillo a declarat că părinţii pot „garanta personal” că au fost vaccinaţi copiii lor, în loc să prezinte o notă de la medic. Apoi în noiembrie, după o epidemie de pojar, guvernul a informat că va susţine obligativitatea vaccinurilor şi a cerut ca 800.000 de bebeluşi, copii şi tineri să fie vaccinaţi contra virusului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.