Organizaţia nonguvernamentală (ONG) SOS Méditerranée, a cărei navă umanitară Ocean Viking are la bord 294 de migranţi, a fost autorizată de către autorităţile italiene să acosteze în portul sicilian Pozzallo, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”După o aşteptare epuizantă, Pozzallo, în Sicilia, a fost desemnat în vederea debarcării în siguranţă a celor 294 de persoane salvate (pe mare, aflate) la bordul OceanViking (...). Este inacceptabil ca cei salvaţi să se confrunte cu un asemenea dispreţ al drepturilor lor”, a anunţat duminică seara târziu, pe Twitter, această asociaţie europeană de căutare şi salvare pe mare, cu sediul la Marsilia.

Această navă ambulanţă, închiriată de SOS Méditerranée în parteneriat cu Federaţia Internţaională a Societăţilor Crucii Roşii şi SemiluneiRoşii (FICR), a efectuat - începând de la 19 mai - patru operaţiuni de salvare, în care a salvat 296 de migranţi în largul Libiei şi Maltei.

Între aceste persoane se află 49 de minori, inclusiv un bebeluş în vârstă de trei luni, şi trei femei însărcinate, anunţă într-un comunicat SOS Méditerranée.

O femeie însărcinată în luna a opta şi soţul ei au fost evacuaţi de urgenţă duminică.

O reprezentantă medicală anunţă, într-o înregistrare video filmată la bordul navei, că unele dintre persoanele salvate prezintă urme de violenţe, la care au fost supuse în Libia, iar altele au fost rănite în timpul traversării mării sau suferă de patologii cronice care necesită îngrijiri medicale pe uscat.

Libia este un important punct de trecere a zeci de mii de migranţi, care încearcă să ajungă în Europa prin Italia, ale cărei coaste se află la 300 de kilometri distanţă.

Partea centrală a Mării Mediterane este cea mai periculoasă rută a migraţiei din lume, potrivit Organizaţiei internaţionale a Migraţiilor (OIM).

Această agenţie ONU estimează că în 2021 au murit sau au dispărut cel puţin 1.553 de migranţi pe această rută.

Începând din februarie 2016,  35.630 de femei, copii şi bărbaţi au fost salvaţi de către SOS Méditerranée cu ajutorul navei Aquarius, iar apoi cuajutorul navei Ocean Viking.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.