O înregistrare video făcută publică de oficiali israelieni ar arăta un lucrător umanitar al ONU care încarcă în partea din spate a unui SUV trupul neînsufleţit al unui israelian împuşcat şi pleacă cu maşina dintr-un sat din sudul Israelului în timpul atacului transfrontalier al Hamas de la 7 octombrie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Despre acest videoclip a relatat prima dată The Washington Post şi a fost, de asemenea, distribuit online de către oficialii israelieni, care l-au identificat pe bărbat ca fiind Faisal Ali Mussalem Al Naami, un asistent social al agenţiei Naţiunilor Unite pentru ajutor (UNRWA) din Fâşia Gaza.

Israelul a susţinut că o parte din personalul UNRWA ar fi luat parte la răpiri şi crime în timpul raidului din 7 octombrie care a declanşat războiul din Gaza, ceea ce a determinat o serie de ţări să oprească fondurile pentru agenţia de ajutor palestinian. UNRWA neagă orice greşeală, descriind rolul său ca fiind doar de ajutorare.

"Nu este posibil ca UNRWA să verifice imaginile sau fotografiile şi să stabilească cine este persoana respectivă. Nu ni s-a prezentat nicio dovadă din partea autorităţilor israeliene", a reacţionat Jonathan Fowler, purtător de cuvânt al UNRWA, după difuzarea înregistrării video. "Dar având în vedere faptul că există o anchetă în curs de desfăşurare din partea celor mai înalte autorităţi de investigare din cadrul ONU, invităm orice ţară, parte sau instituţie care deţine informaţii - inclusiv informaţii disponibile în domeniul public - să le furnizeze Biroului pentru Servicii de Supraveghere Internă de la sediul ONU pentru a contribui la avansarea acestei anchete", a continuat purtătorul de cuvânt.

În imaginile surprinse de camerele de supraveghere, un SUV alb intră în kibbutzul Beeri, una dintre comunităţile cele mai afectate de atacul din 7 octombrie. Vehiculul se opreşte în faţa a trei cadavre care zac pe stradă şi pe trotuar, alături de o ladă frigorifică de picnic răsturnată. Un bărbat iese din maşină cu o puşcă. Şoferul, care este îmbrăcat în negru şi identificat ca fiind Naami, îl urmează. Împreună îl cară de braţe şi de picioare pe unul dintre bărbaţii care zac pe stradă şi îl bagă în spatele SUV-ului.

Cei doi se uită apoi pentru scurt timp printre lucrurile împrăştiate înainte de a ieşi cu spatele din kibutz şi de a pleca.

O captură de ecran a fost postată pe X de un purtător de cuvânt al armatei israeliene, iar un clip a fost postat de un oficial al Ministerului de Externe.

Reuters a publicat anterior aceleaşi imagini de pe camerele de supraveghere din kibbutzul Beeri, după ce a verificat locaţia comparând infrastructura, dispunerea copacilor şi forma drumului cu imagini din satelit şi imagini de arhivă din zonă. Reuters nu a verificat şi nici nu a putut verifica în mod independent identitatea bărbaţilor din înregistrarea video.

Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a făcut referire la noua înregistrare video şi a declarat că peste 30 de lucrători ai UNRWA au participat la masacrul din 7 octombrie şi au facilitat luarea de ostatici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.