Israelul nu anticipează o reînnoire a acordului nuclear dintre Iran şi puterile mondiale înainte de alegerile intermediare din SUA din noiembrie, a declarat duminică un oficial israelian, după ce părţile europene la negocieri şi-au exprimat frustrarea faţă de Teheran, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
După ce a susţinut retragerea preşedintelui american de atunci, Donald Trump, din acordul nuclear iranian din 2015, pe care l-a considerat prea limitat, Israelul a pledat în mod similar împotriva reintrării dorite de actuala administraţie americană. sâmbătă, Marea Britanie, Franţa şi Germania au declarat că au "îndoieli serioase" cu privire la intenţiile Iranului, după ce acesta a încercat să lege o reluare a acordului cu închiderea probelor organismului de supraveghere al ONU privind uraniul urmărit în trei dintre siturile sale nucleare. citeste mai departe
 
Teheranul a calificat declaraţia europeană drept "neconstructivă".
 
"În acest moment, se pare că un acord nuclear cu Iranul nu va fi semnat cel puţin până după alegerile de la jumătatea mandatului (din SUA)", a declarat oficialul israelian reporterilor, sub rezerva anonimatului.
 
Unii comentatori israelieni au văzut în această remarcă o anticipare a reticenţei preşedintelui american Joe Biden de a încheia un acord suficient de aproape de vot pentru ca rivalii republicani să îl folosească în campaniile lor interne împotriva Partidului Democrat.
 
Duminică, informând cabinetul israelian, premierul Yair Lapid a mulţumit puterilor europene "pentru poziţia lor directă": "Israelul duce o campanie diplomatică de succes pentru a opri acordul nuclear şi a împiedica ridicarea sancţiunilor împotriva Iranului", a declarat el. "Nu s-a terminat încă. Drumul este lung. Dar există semne încurajatoare". 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.