Armata israeliană a suspendat joi permisiile pentru militarii din toate unităţile de luptă, din cauza îngrijorării legate de o posibilă escaladare a violenţelor, după ce uciderea unor generali iranieni la Damasc în această săptămână, a atras ameninţări de represalii din partea Teheranului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În conformitate cu evaluarea situaţiei, s-a decis că se va întrerupe temporar concediul pentru toate unităţile de luptă ale IDF (Forţele de Apărare ale Israelului)", a precizat armata într-un comunicat.

"IDF se află în război, iar desfăşurarea forţelor este în continuă evaluare în funcţie de necesităţi", a precizat aceasta.

Miercuri, armata a anunţat că a chemat rezervişti pentru a spori apărarea aeriană. Jurnaliştii Reuters şi locuitorii din Tel Aviv au relatat joi că serviciile GPS au fost întrerupte, o măsură aparent menită să îndepărteze rachetele ghidate.

Iranul a jurat răzbunare pentru uciderea, luni, a doi dintre generalii săi împreună cu cinci consilieri militari într-un atac aerian asupra unui complex diplomatic iranian din capitala siriană Damasc. Toate bănuielile s-au îndrepatat către Israel, acest atac fiind unul dintre cele mai semnificative de până acum asupra intereselor iraniene din Siria. Israelul nu l-a confirmat şi nici nu l-a infirmat, dar atacl prezintă riscul de a inflama şi mai mult tensiunile din regiune.

Atmosfera încordată s-a repercutat şi asupra bursei. Indicele principal al acţiunilor de la Bursa de la Tel Aviv, TA-125, a scăzut joi cu încă 2,2%, extinzând pierderile din această săptămână la 4%. Moneda naţională, shekel-ul, a fost cu 0,6% mai slabă faţă de dolar, la un curs de 3,73, iar valoarea obligaţiunilor guvernamentale a scăzut cu până la 0,4%.

Israelul îşi continuă războiul de şase luni împotriva Hamas, după ce gruparea islamistă palestiniană a condus un atac asupra sudului Israelului la 7 octombrie 2023, şi, de asemenea, are schimburi de tiruri aproape zilnic cu Hezbollah, mişcare susţinută de Iran, în Liban.

Până acum, Iranul a evitat să intre direct în luptă, dar sprijină atacurile aliaţilor săi împotriva ţintelor israeliene şi americane.

Amos Yadlin, un fost şef al serviciilor de informaţii israeliene, a declarat că Iranul ar putea alege să răspundă la atacul de la Damasc vinerea aceasta - este ultima din luna sfântă musulmană a Ramadanului şi Ziua iraniană Quds. Răspunsul ar putea fi dat fie direct, fie prin intermediul unui intermediar. "Nu voi fi surprins dacă Iranul va acţiona mâine, a declarat Yadlin, cercetător principal la Centrul Belfer al Şcolii Kennedy de la Universitatea Harvard. "Nu intraţi în panică. Nu fugiţi la adăposturi", a spus el, referindu-se la faptul că sistemele de apărare aeriană ale Israelului vor fi eficiente. "Fiţi pregătiţi pentru mâine şi apoi, în funcţie de consecinţele atacului, s-ar putea să se intensifice", a avertizat Yadlin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.