Israelul, care a jurat să pună capăt Hamas după atacul sângeros din 7 octombrie, primeşte tot mai multe avertismente cu privire la consecinţele operaţiunilor sale militare asupra populaţiei civile din Gaza, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri, la Cairo, că ar fi o "greşeală" să se lanseze o ofensivă terestră "masivă" în Fâşia Gaza, care este deja asediată şi lovită fără încetare de armata israeliană.

Şi, deşi preşedintele american Joe Biden nu este în prezent în favoarea unei încetări a focului, aşa cum au cerut Naţiunile Unite şi multe alte ţări, el şi-a avertizat miercuri şi aliatul.

Israelul trebuie să facă "tot ce este posibil pentru a cruţa civilii", a declarat el miercuri.

Numeroase ţări cer o pauză umanitară în bombardamentele desfăşurate de Israel, care a jurat să "anihileze" Hamasul palestinian după atacul fără precedent comis pe teritoriul său la 7 octombrie şi îşi pregăteşte armata pentru o ofensivă terestră în acest scop.

"Pregătim o ofensivă terestră" în Fâşia Gaza, a confirmat miercuri premierul israelian Benjamin Netanyahu.

"Când, cum, cât, cât şi considerentele pe care le luăm în considerare, nu pot intra în detalii", a adăugat el.

Deşi a afirmat dreptul Israelului de a se apăra, Macron a subliniat, la finalul unei întâlniri cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, că o astfel de operaţiune, dacă ar fi masivă, ar fi "o greşeală", deoarece ar "pune în pericol viaţa populaţiilor civile" fără a "proteja Israelul pe termen lung".

La rândul său, preşedintele Sissi a cerut Israelului să evite o "invazie terestră în Gaza", deoarece aceasta ar avea ca rezultat "un număr mare de victime civili".

O ofensivă terestră ar fi extrem de periculoasă în acest teritoriu dens populat, plin de tuneluri în care Hamas ascunde arme şi combatanţi, şi în prezenţa ostaticilor.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ceruse deja marţi o "încetare imediată a focului umanitar" şi condamnase "încălcările clare ale dreptului umanitar" în teritoriul palestinian, provocând furia Israelului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.