Israelul a lansat construcţia unui nou drum de centură în jurul Ierusalimului, în beneficiul tuturor locuitorilor susţin israelienii, dar pe care palestinienii îl denunţă drept un nou obstacol în calea speranţei lor de a transforma Ierusalimul de Est în capitala Palestinei, statul la care aspiră, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numit ”Drumul american”, această şosea de centură urmează să lege coloniile israeliene situate în nordul şi sudul oraşului.

Tronsoanele central şi sudic ale drumului au fost realizate, iar o licitaţie urmează să fie organizată până la sfârşitul anului în vederea construirii tronsonului celui mai nordic - al cărei preţ este estimat la 187 de milioane de dolari (166,3 milioane de euro), a declarat pentru Reuters, sub protecţia anonimatului, un funcţionar de la muncipalitate.

Proiectul - al cărui preţ total este estimat la 250 de milioane de dolari (222,3 milioane de euro) - vizează o decongestionare a traficului în regiune atât pentru israelieni, cât şi pentru palestinieni, dă asigurări statul evreu.

”Acest drum nu leagă coloniile între ele”, susţine viceprimarul Ierusalimului Arieh King, un promotor al colonizării. ”El le leagă mai mult în viaţa de zi cu zi, indiferent că vorbim despre studii, turism sau comerţ. Iar în practică Ierusalimul devine o metropolă imensă”, adaugă el.

Palestinienii denunţă construirea acestei noi şosele de centură, care urmează să le folosească în principal coloniştilor şi care compromite stabilirea capitalei Palestinei în Ierusalimul de Est.

”Acest proiect afectează legăturile între cartierele palestiniene ale oraşului”, denunţă într-un e-mail ministrul palestinian însărcinat cu afacerile Ierusalimului, Fadi Al-Hidmi.

Acest ”Drum american”, denunţă el, face parte din proiectul ilegal al drumului de centură al Israelului, care ”încercuieşte Ierusalimul de Est cu scopul de a lega mai bine coloniile israeliene între ele şi de a depărţi capitala palestiniană de restul Cisiordaniei”.

Guvernul israelian urnează să lanseze la 1 iulie anexarea coloniilor israeliene din Cisiordania ocupată, promisă de către premierul israelian Benjamin Netanyahu şi prevăzută în planul de pace al lui Donald Trump la conflictul israeliano-palestinian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.