Israelul se reculege marţi, în tăcere şi lacrimi, aducând un omagiu victimelor atacului de o amploare fără precedent a mişcării islamiste palestiniene Hamas, care a traumatizat ţara în urmă cu o lună, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un moment de reculegere a avut loc marţi dimineaţa în ceremonii, la Ierusalim, Tel Aviv şi în întreaga ţară.

Pe espalanada cu copaci a Universităţii din Ierusalim, peste 1.000 de persoane, în principal studenţi şi profesori, s-au rugat împrteună şi au intonat imnul naţional.

”Atrocităţile au lăsat o cicatrice teribilă, traumatisme la nivel personal, dar şi la nivel naţional”, a declarat preşedintele acestei universităţi, Asher Cohen. Unele dintre victime erau absolvenţi ai instituţiei.

”Dar există speranţă, va exista o renaţtere”, a adăugat el.

O studentă la Medicină, Shay Dickmann, în vârstă de 28 de ani, a venit să vorbească despre vara sa, Carmel Gat, luată ostatică în kibuţul Beeri, care se află la mai puţin cinci kilometri de enclava palestiniană.

Carmel Gat ar fi urmat să se întoarcă pe băncile universităţii peste o lună.

”În fiecare clasă în care intraţi, de fiecare dată când vedeţi un scaun liber, amintiţi-vă că Carmel ar fi putut sta pe el. În loc de asta, ea e în (Fâşia) Gaza”, a spus ea adunării.

Nu lăsaţi această realitate să devină normală”, a imporat această studentă, care purta un tricou negru pe care era imprimată o fotografie a verei sale.

În total 1.400 de lumânări au fost aprinse la Ierusalim, în faţa Zidului Plângerii, într-o ceremonmie simbolică luni seara, în timpul unei rugăciuni evreieşti, în prezenţa familiilor victimelor atacului Hamas de la 7 octombrie, la o lună de la masacru.

Aproximativ 40 de familii ale persoanelor asasinate în asaltul mişcării islamiste plaestiniene Hamas s-au adunat luni seara la intrarea celui mai sfânt loc de rugăciune al evreilor, situat în Ierusalimul de Est - ocupat şi anexat de Isarel.

Participanţii au aprins aproximativ 1.400 de lumânări care purtau numele victimelor, au spus rugăciunea morţilor - kadiş - şi psalmi, după care au cântat imnul israelian.

Benny Gantz, în prezent unul dintre membrii Guvernului de Război, anterior unul dintre princiaplii lideri ai opoziţiei, a fost prezent la ceremonie.

”AMINTIRE”

Cel puţin 1.400 de persoane au fost ucise de partea israeliană, potrivit autorităţilor, majoritatea civili, în ziua atacului fără precedent al Hamas, care a luat peste 240 de ostatici, potrivit Israelului.

Altă ceremonie avea loc marţi seara la Zidul Plângerii, pentru aceşti ostatici şi persoanele date dispărute, ale căror rude au manifestat luni în faţa Parlamentului israelian (Knesset).

Tradiţia evreiască prevede, pentru morţi, o serie de ritualuri funerare, al căror al patrulea stadiu se încheie în a 30-a zi.

”Aprindem aceste lumânări în amintirea victimelor, în memoria sufletelor lor”, a declarat directorul Fundaţiei Patrimoniului Zidului de Vest, care gestionează situl, Mordechai Elias.

”PERIOADĂ TERIBILĂ”

Yossi Rivlin, în vârstă de 26 de ani, a spus un psalm în amintirea fraţilor săi, Gideon şi Aviad, ucişi la o petrecere rave - ”Tribe of Nova” -, unde alţi doi fraţi ai săi au supravieţuit.

”Nu avem alte mijloace să le aducem omagiu decât prin rugăciuni, aprinzând lumânări, purtându-i în inimile noastre”, a declarat el AFP.

”Este o perioadă teribilă. Sper doar că nu vom uita şi ne vom întoarce la rutină”, a adăugat el.

În picioare, în faţa unui steag israelian uriaş şi a Zidului, şeful corului Forţelor Apărării israeliene (IDF) Shai Abramson a spus o rugăciune a ritului funerar evreiesc pentru cei dispăruţi.

El a spus o rugăciune pentru forţele de securitate israeliene, care ”plătesc cu moartea lor protecţia pământului israelian”, a declarat el.

Zidul Plângerii - un vestigiu al fostului Templu - se află la poalele Esplanadei Moscheilor, construită pe ceea ce evreii continuă să numească Muntele Tempului - cel mai sacru loc al iudaismului.

De la începutul Războiului Israel-Hamas, tensiunile s-au multiplicat în Ierusalimul de Est, din care face parte Oraşul Vechi, părăsit de turişti.

Israelul bombardează intensiv Fâşia Gaza, de la 7 octombrie. Potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, acest război s-a soldat cu peste 10.000 de morţi în enclavă, majoritatea civili.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.