Consilierul pe probleme de securitate naţională al premierului Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că ostilităţile cu Hezbollahul libanez, în paralel cu războiul din Gaza, par să fie restrânse, dar a avertizat gruparea să nu întreprindă acţiuni ce ar putea duce la "distrugerea" Libanului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Israelul îşi concentrează luptele asupra enclavei palestiniene, din care atacatorii Hamas au provocat un masacru fără precedent în oraşele din sudul Israelului în urmă cu o săptămână. Israelul "încearcă să nu fie atras într-un război pe două fronturi", a declarat Tzachi Hanegbi într-un briefing televizat.

Vorbind după ce Netanyahu a vizitat trupele masate la graniţa cu Fâşia Gaza - într-un posibil semnal prevestitor al unei invazii terestre, Hanegbi a declarat că ciocnirile mai limitate de la graniţa cu Libanul arată că Hezbollah se menţine "sub pragul de escaladare".

"Sperăm că Hezbollah nu va duce, de facto, la distrugerea Libanului, pentru că, dacă va avea loc un război acolo, rezultatul nu va fi cu nimic mai prejos", a spus el, făcând aluzie la ameninţările israeliene de lungă durată de a lansa lovituri asupra Libanului în încercarea de a opri lansările de rachete din vastul arsenal al Hezbollah.

Cu doar câteva zile înainte de incursiunile Hamas, care au ucis aproximativ 1.300 de persoane, Hanegbi declarase într-un interviu că gruparea islamistă palestiniană a fost descurajată să atace Israelul.

"A fost o greşeală", a recunoscut el, adăugând că evaluarea eronată a fost împărtăşită în întreaga comunitate israeliană de informaţii. "Nu există nicio îndoială că statul Israel nu şi-a îndeplinit misiunea", a admis oficialul.

Consilierul a respins însă ca fiind "ştiri false" rapoartele mass-media potrivit cărora Egiptul a avertizat Israelul cu privire la o posibilă evoluţie periculoasă, confirmând în acelaşi timp un raport separat potrivit căruia, înainte de atac, şeful Shin Bet din Israel a primit "informaţii neobişnuite".

Şeful Shin Bet, Ronen Bar, a avut o întâlnire cu privire la aceste informaţii la ora 4 dimineaţa chiar în dimineaţa atacului Hamas, dar nu a fost considerat un avertisment concret pentru ceea ce a urmat două ore şi jumătate mai târziu, a declarat Hanegbi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.