Autorităţile israeliene urmează să autorizeze intrarea pe teritoriul Israelului a alesei democrate americane Rashida Tlaib - din motive umanitare -, a anunţat vineri Ministerul israelian de Interne, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul israelian de Interne a decis joi să-i interzică membrei democrate a Congresului Statelor Unite intrarea în Israel, apreciind că vizita sa se înscrie în cadrul unor ”activităţi de boicotare antiisraeliană”.

Israelul a anunţat joi că a interzis vizita lui Rashida Tlaib şi altei membre a Congresului american, Ilhan Omar, din cauza susţinerii lor a mişcării de boicotare a statului evreu şi în urma unei cereri a preşedintelui Donald Trump.

Însă ministrul Arie Dery a decis vineri să autorizeze intrarea lui Rashida Tlaib, ”într-o vizită umanitară la bunica sa”.

Rashida Tlaib a ”promis să nu promoveze cauza boicotării Israelului în timpul sejurului”, precizează ministerul israelian într-un comunicat.

Rashida Tlaib este prima aleasă în Congresul american de origine palestiniană. Teritoriul israelian este poarta de intrare în teritoriile palestiniene.

Mişcarea Boicot, Dezinvestire, Sancţiuni (BDS) îndeamnă la boicotarea economică, culturală şi ştiinţifică a Israelului, în semn de protest faţă de ocuparea teritoriilor palestiniene.

În 2017, Israelul a adoptat o lege care permite interzicerea intrării pe teritoriul său a susţinătorilor BDS, pe care o denunţă drept antisemiţi, acuzaţii pe care aceştia le resping.

Însă, în noaptea de joi spre vineri, Rashida Tlaib le-a scris autorităţilor israeliene şi le-a cerut să poată să-şi viziteze familia, şi mai ales bunica, care trăieşte în satul Beit Ur al-Fauqa, în apropiere de Ramallah, în Cisiordania ocupată.

”Ar putea fi vorba despre ultima mea şansă de a o vizita”, a subliniat aleasa americană în scrisoarea sa, pe care a postat-po online.

”Mă angajez să respect toate restricţiile şi să nu promovez boicotarea Israelului în timpul vizitei mele”, scrie în acest text, în engleză.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.