Israelul era dur criticat vineri de palestinieni şi comunitatea internaţională după ce a aprobat joi seara înfiinţarea unei colonii în centrul Cisiordaniei ocupate, prima înfiinţată de un guvern israelian în ultimii peste 25 de ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cabinetul israelian a ignorat inclusiv îndemnurile recente ale administraţiei Trump la reţinere în colonizare.

Este vorba despre primul anunţ al unui guvern israelian cu privire la înfiinţarea unei colonii din 1991 încoace, a deplâns ONG-ul israelian Pace Acum, care se opune colonizării.

Această colonie, supranumită Geulat Tzion, urmează să permită mutarea a aproximativ 40 de familii din colonia Amona, demolată în februarie în urma unei hotărâri a justiţiei israeliene în acest sens.

Amona s-a aflat, luni de zile, la originea unei psihodrame politice şi umane.

Premierul Benjamin Netanyahu, asupra căruia au exercitat presiuni lobbişti ai colonizatorilor, a reiterat joi, înaintea reuniunii ministeriale, că-şi va respecta promisiunea de a construi o nouă colonie pentru aceşti 200 până la 300 de israelieni, în pofida lipsei unui precedent de un sfert de secol.

Casa Albă nu a criticat în mod direct anunţarea noii colonii, însă a reafirmat vineri că, dacă aceste colonii nu reprezintă un obstacol în calea păcii, extinderea lor ar putea să fie un astfel de obstacol.

”Preşedintele Trump şi-a exprimat, în public şi în privat, îngrijorările faţă de colonii”, a declarat un oficial de la Casa Albă suB protecţia anonimatului.

”Dacă existenţa coloniilor nu este în sine un obstacol în calea păcii, extinderea necontrolată a acestora nu ajută la avansarea păcii”, a adăugat el.

De mai multe săptămâni, Guvernul israelian caută împreună cu Casa Albă un acord care să-i permită să continue să construiască în colonii.

Venirea la putere a lui Donald Trump, considerat mai favorabil poziţiei israeliene decât predecesorul său Barack Obama, a determinat Israelul să anunţe deja cinci extinderi ale unor colonii vizând peste 6.000 de locuinţe în Cisiordania şi Ierusalimul de Est ocupate.

Casa Albă, care a îndemnat până la urmă Israelul la reţinere, caută în prezent mijloace în vederea unei relansări a efortului de pace muribund.

La rândul său, numărul doi în ierarhia Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP), Saëb Erakat, a acuzat Israelul de continuarea ”distrugerii perspectivelor păcii” prin continuarea ”furtului pământurilor şi resurselor naturale”.

Hanane Achraoui, o altă reprezentantă a OLP, a denunţat insistenţa israelieană în politica ”colonialismului, apartheidului şi epurării etnice”.

”Domnul Netanyahu este ostaticul coloniştilor şi plasează supravieţuirea politică deasupra intereselor statului israelian”, a subliniat Pace Acum.

”EXTREM DE ÎNGRIJORĂTOR”

Guvernul lui Netanyahu - considerat cel mai de dreapta in istoria Israelului - dă partea leului apărătorilor colonizării. Ministerul său al Agriculturii, Uri Ariel, a salutat decizia Cabinetului, la fel ca Yesha, principala organizaţie care reprezintă coloniştii din Cisiordania.

Yesha a avertizat că va veghea ”foarte strâns” ca proiectul să se concretizeze.

Aproximativ 400.000 de israelieni duc o coexistenţă adesea conflictuală cu cei 2,6 milioane de palestinieni din Cisiordania ocupată. Aceştia din urmă revendică acest teritoriu ca făcând parte din statul la care aspiră.

Colonizarea este ilegală în ochii dreptului internaţional. ”Alarmat”, secretarul general al ONU Antonio Guterres a repetat că, pentru Naţiunile Unite, colonizarea contituie un ”obstacol în calea păcii” între israelieni şi palestinieni.

El a condamnat ”toate acţiunile unilaterale” care ”subminează soluţia cu două state”, adică înfiinţarea unui stat palestinian care să coexiste cu cel israelian - o referinţă a comunităţii internaţionale în soluţionarea unuia dintre cele mai vechi conflcte din lume.

Parisul a denunţat, la rândul său, o ”evoluţie extrem de îngrijorătoare”, care ”riscă să agraveze tensiunile pe teren”.

Noua colonie urmează să fie construită în sectorul Shilo, o colonie deja existentă, situată în apropierea fostului loc al Amonei.

Locul este cu atât mai problematic cu cât se situează în plin teritoriu palestinian şi continuă, împreună cu alte colonii să fragmenteze teritoriul şi să compromită viabilitatea unui viitor stat palestinian, a notat Pace Acum.

Guvernul israelian a aprobat, de asemenea, scoaterea la vânzare a 2.000 de locuinţe în colonii din Cisiordania, dintre cele 5.700 a căror construcţie a fost aprobată în urmă cu două luni.

El a evocat totodată o aprobare în curând de către stat a 97 de teren, ceea ce va permite recunoaşterea post factum a trei colonii construite fără autorizaţie de către autorităţile israeliene, a mai anunţat ONG-ul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.