Israelul se va prezenta joi în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie pentru a răspunde acuzaţiilor Africii de Sud de "acte de genocid" în Gaza, acuzaţii pe care preşedintele israelian le consideră ca fiind "atroce" şi "absurde", informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pretoria a sesizat de urgenţă cea mai înaltă instanţă a Naţiunilor Unite de la Haga, cerându-i să ordone Israelului "să îşi suspende imediat operaţiunile militare" din Fâşia Gaza.

Potrivit Africii de Sud, Israelul îşi încalcă angajamentele asumate în cadrul Convenţiei ONU privind genocidul, semnată în 1948 în urma Holocaustului.

În calitate de co-semnatar al tratatului, Pretoria poate acţiona Israelul în faţa CIJ, care se pronunţă asupra litigiilor dintre state.

În cererea sa de 84 de pagini, Africa de Sud recunoaşte "greutatea deosebită a responsabilităţii" a acuzaţiei de genocid împotriva Israelului şi condamnă "fără echivoc" atacul Hamas din 7 octombrie.

Dar acţiunile israeliene din Gaza au ca scop "să ducă la distrugerea unei părţi substanţiale a grupului naţional, rasial şi etnic palestinian", acuză aceasta.

"Nu există nimic mai atroce şi mai absurd decât această declaraţie", a reacţionat preşedintele israelian Isaac Herzog.

"Ne vom prezenta în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie şi vom prezenta cu mândrie cazul nostru de autoapărare (...) în conformitate cu dreptul umanitar internaţional", a adăugat el.

Potrivit lui Herzog, armata israeliană "face tot ce este posibil, în circumstanţe extrem complicate pe teren, pentru a se asigura că nu vor exista consecinţe neprevăzute sau victime civile".

Reprezentanţi ai ambelor ţări vor lua cuvântul în cadrul audierilor de joi şi vineri. Fiind vorba de o procedură de urgenţă, CIJ ar putea să se pronunţe peste câteva săptămâni.

Deciziile sale sunt definitive şi obligatorii din punct de vedere juridic, dar nu are puterea de a le pune în aplicare.

În martie 2022, CIJ a ordonat Rusiei să îşi "suspende imediat" invazia în Ucraina, un ordin complet ignorat de Moscova.

Soluţionarea completă a cazului în faţa CIJ ar putea dura ani de zile.

În acest stadiu, "instanţa nu va stabili dacă în Gaza are loc un genocid", a declarat Cecily Rose, profesor de drept internaţional la Universitatea Leiden din Olanda.

"Curtea va evalua doar dacă există un risc de prejudiciu ireparabil pentru drepturile garantate de Convenţie privind genocidul, în special dreptul palestinienilor din Gaza de a fi protejaţi împotriva actelor care le ameninţă existenţa ca grup", a declarat ea pentru AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.