Parlamentul israelian a adoptat, după o sesiune care a durat opt ore, controversata lege care defineşte ţara exclusiv ca „stat-naţiune al poporului evreu”, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea - care a fost aprobată cu 62 de voturi „pentru” şi 55 „împotrivă” - stipulează că ebraica este singura limbă oficială, renunţându-se la arabă, care avea acelaşi statut din 1948 (formarea statului), şi că aşezările evreieşti reprezintă interes naţional. În plus, „întregul Ierusalim unit” este considerat capitala.

Membrii arabi ai parlamentului israelian au condamnat legea, însă prim-ministrul Benjamin Netanyahu a caracterizat adoptarea ei drept „un moment definitoriu”.
 
Legea, susţinută de guvernul de dreapta al ţării, arată că „Israelul este tărâmul natal al poporului evreu care are dreptul exclusiv de autodeterminare naţională”.

Totuşi, s-a renunţat la câteva clauze, după ce preşedintele Israelului şi procurorul general au avut obiecţii.

Arabii israelieni reprezintă 20% din populaţia ţării de 9 milioane de locuitori.

Ei au aceleaşi drepturi prin lege, dar s-au plâns în mai multe rânduri că sunt trataţi ca cetăţeni de rang secund şi spun că sunt discriminaţi.

Parlamentarul arab Ahmed Tibi a spus că adoptarea legii reprezintă „moartea democraţiei”.

Adalah, organizaţie non-guvernamentală care luptă pentru drepturile arabilor, a transmis că legea este o încercare de a duce mai departe „superioritatea etnică prin promovarea politicilor rasiste”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.