Israelul a anunţat sâmbătă că forţele sale speciale au recuperat cadavrul unui ostatic ucis în Gaza,. Mişcarea islamistă dominantă din enclava palestiniană, Hamas, a declarat că va lua parte la o nouă rundă de negocieri pentru încetarea focului, la Cairo, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După aproape şase luni de război, Israelul s-a confruntat cu proteste în ţară, oamenii cerând un acord pentru eliberarea numărului tot mai mic de ostatici în viaţă în urma atacului transfrontalier al Hamas din 7 octombrie. Între timp, ţările occidentale şi-au exprimat indignarea faţă de ceea ce consideră a fi un număr inacceptabil de mare de victime civile palestiniene şi faţă de criza umanitară din Gaza.

Cadavrul lui Elad Katzir, un fermier israelian în vârstă de 47 de ani, a fost dezgropat de comandouri în sudul oraşului Khan Younis în cursul nopţii, a precizat armata. Bărbatul a fost ucis de răpitorii săi palestinieni din Jihadul Islamic şi îngropat acolo la mijlocul lunii ianuarie.

Katzir s-a numărat printre cele 253 de persoane târâte în Gaza de către atacatorii înarmaţi ai Hamas, care au ucis alte aproximativ 1.200 de persoane în sudul Israelului, potrivit bilanţurilor oficiale, declanşând o ofensivă despre care medicii din enclavă spun că a ucis peste 33.000 de palestinieni.

Tatăl său, Avraham, a fost ucis în kibutzul lor, Nir Oz, iar mama sa, Hanna, a fost de asemenea luată ostatică, dar a fost eliberată în noiembrie în cadrul unui armistiţiu.

Mediatorii qatarezi şi egipteni au încercat să obţină un alt acord care ar putea returna o parte din cei 129 de ostatici rămaşi în cadrul unui armistiţiu mai lung în Gaza.

NEGOCIERI

Înfuriat de un atac aerian israelian care a ucis lucrători umanitari în Gaza, preşedintele american Joe Biden a cerut joi o "încetare imediată a focului" şi ca Israelul să intensifice măsurile de ajutor umanitar.

Ulterior, Israelul a aprobat redeschiderea punctului de trecere Erez în nordul Gaza şi utilizarea temporară a portului Ashdod din sudul Israelului.

Jamie McGoldrick, coordonatorul ONU pentru ajutor pentru Teritoriile Palestiniene Ocupate, a salutat sâmbătă măsurile israeliene. "Suntem pregătiţi să lucrăm cu toate părţile pentru a uşura suferinţa oamenilor din Gaza", a declarat el într-un comunicat.

Hamas a anunţat că va trimite duminică o delegaţie la Cairo pentru o nouă rundă de negocieri. Israelul nu a decis dacă va participa sau nu, a declarat un oficial israelian, invocând îngrijorarea că evenimentul va fi "mai mult teatru politic decât un progres real".

Hamas doreşte ca orice acord să ducă la încheierea războiului şi la retragerea forţelor israeliene. Israelul a declarat că, după orice armistiţiu, va doborî Hamas.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.