La mai puţin de o lună de la debutul campaniei de administrare a unei a treia doze de vaccin pentru Covid-19, în Israel au apărut primele semne ale impactului acesteia asupra ratei de infectare şi a formelor grave de îmbolnăvire alimentate de varianta Delta a coronavirusului, potrivit autorităţilor şi specialiştilor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Delta a intra în Israel în iunie, chiar când  ţara începea să beneficieze de efectele celei mai rapide campanii de vaccinare.

Cu  economia deschisă şi majoritatea restricţiilor eliminate, Israelul a trecut rapid de la un număr cu o singură cifră al infecţiilor  şi niciun deces la circa 7.500 de cazuri zilnice săptămâna trecută, 600 de persoane spitalizate în stare gravă şi peste 150 de decese.

Pe 3- iulie, Israelul a început să administreze a treia doză a vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BionTech persoanelor de peste 60 de ani, fiind prima ţară care a făcut acest lucru.

Joi, eligibilitatea a fost extinsă la persoanele cu vârste de cel puţin 30 de ani care au primi a doua doză acum cel puţin 5 luni, afirmând că vârsta ar putea fi redusă în continuare.

În ultimele 10 zile, pandemia a început să scadă la prima grupă de vârstă, din care au fost vaccinate deja cu a treia doză peste 1 milion de persoane, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii şi specialiştilor intervievaţi de Reuters.

Rata de răspândire a bolii în rândul persoanelor vaccinate cu vârsta de peste 60 de ani - cunoscută sub numele de rata de reproducere - a început să scadă constant în jurul datei de 13 august şi a coborât sub 1, indicând faptul că fiecare persoană infectată transmite virusul la mai puţin de o altă persoană. O rată de reproducere mai mică de 1 înseamnă că un focar cedează.

Specialiştii au spus că rapelurile au un impact asupra infecţiilor, dar că şi alţi factori contribuie probabil şi la declin.

"Cifrele sunt încă foarte mari, dar ceea ce s-a schimbat este că creşterea foarte mare a ratei infecţiilor şi a cazurilor severe a încetinit, la fel ca şi ritmul în care se răspândeşte pandemia", a spus Eran Segal, cercetător de date la Institutul Weizmann şi consilier al guvernului.

”Acest lucru se datorează probabil celei de-a treia doze, absorbţiei persoanelor care iau prima doză şi numărului mare de persoane infectate pe săptămână, posibil până la 100.000, care au acum imunitate naturală”, a spus Segal.

După ce a atins una dintre cele mai mari rate de infecţie per capita din lume în această lună, întrebarea este acum dacă Israelul poate să se lupte pentru a ieşi dintr-un al patrulea focar fără a impune un alt blocaj care i-ar afecta economia.

Au apărut dovezi care arată că, deşi vaccinul este încă extrem de eficient în prevenirea bolilor grave, protecţia acestuia scade în timp. Dar nu există un consens între oamenii de ştiinţă şi agenţiile de reglementare că o a treia doză este necesară, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că mai întâi ar trebui să fie vaccinaţi cu o primă doză mai mulţi oame ni la nivel mondial înainte ca oamenii să primească a treia doză.

Statele Unite au anunţat planuri de a oferi rapeluri tuturor americanilor la cel puţin opt luni după cea de-a doua doză de vaccin, citând date care arată o protecţie diminuată.

Canada, Franţa şi Germania au planificat, de asemenea, campanii pentru rapeluri. Aproximativ un milion din cele 9,3 milioane de persoane din populaţia Israelului au ales până acum să nu se vaccineze deloc, iar copiii sub 12 ani nu sunt încă eligibili pentru vaccinuri.

Joi, oficialii din domeniul sănătăţii au declarat că au identificat imunitatea în scădere în rândul persoanelor sub 40 de ani, deşi relativ puţini s-au îmbolnăvit grav.

Potrivit lui Doron Gazit, membru al echipei de experţi pentru Covid-19 a Universităţii Ebraice, care acordă consultanţă guvernului, creşterea numărului de persoane vaccinate grav bolnav în grupul de 60 de ani şi mai în vârstă a încetinit în mod constant în ultimele 10 zile.

"Atribuim acest lucru rapelurilor şi comportamentului mai precaut din ultima perioadă", a spus Gazit.

Mai mult de jumătate dintre persoanele de peste 60 de ani au primit o a treia doză, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Rata noilor cazuri severe în rândul pacienţilor nevaccinaţi de cel puţin 70 de ani este acum de şapte ori mai mare decât în cazul pacienţilor vaccinaţi, iar decalajul va continua să crească atâta timp cât infecţiile vor creşte, potrivit Gazit.

Dintre cei peste 50 de ani, acest decalaj este de patru ori.

"Suntem optimişti, dar foarte precauţi. Ne oferă mai mult timp, încetineşte răspândirea şi ne îndepărtăm de blocare", a declarat duminică ministrul israelian al Sănătăţii, Nitzan Horowitz, pentru radiodifuzorul public Kan.”

Dar chiar dacă rapelurile încetinesc ritmul pandemiei, este puţin probabil să protejeze complet de varianta Delta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.