Queen of the Sky, avion Boeing 747 al companiei El Al, parte a unei flote de jumbo jet-uri care au legat Israelul de lumea evreiască timp de aproape cinci decenii, şi-a desenat propria siluetă deasupra Mării Mediterane, duminică, la ultimul zbor, relatează presa israeliană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ultimul zbor comercial Boeing 747 al El Al, LY1747, plecat de la Roma cu destinaţia Tel Aviv, a aterizat, duminică după-amiază, pe aeroportul Ben-Gurion. Acest zbor a reprezentat finalul a 48 de ani de activitate a avioanelor Boeing 747 pentru compania El Al, moment marcat printr-o “pictură pe cer” a unui Boeing 747 deasupra Mării Mediterane, în apropierea Ciprului, imagine vizibilă pentru cei care urmreau online traseul avionului.

Ultimul zbor transatlantic al unui El Al 747 a avut loc la 14 septembrie, atunci pornind de pe aeroportul JFK din New York.

El Al s-a numărat printre primele companii care au cumpărat celebrul avion Boeing 747. În mai 1991, a stabilit un record de cei mai mulţi pasageri la bord, aducând 1088 de evrei etiopieni în Israel. Avionul, pregătit în avans ca să aibă o capacitate de 760 de locuri, a aterizat la Addis Abeba ca parte a Operaţiunii Solomon de transportare a 14.500 de evrei etiopieni în Israel. Deoarece tot mai mulţi pasageri se urcau în avion şi au ocupat toate locurile, căpitanul Arie Oz, un supravieţuitor al Holocaustului care a pilotat şi un avion Hercules la operaţiunea de salvare a ortaticilor Entebbe din 1976, a autorizat primirea mai multor pasageri la bord. Astfel, sute de oameni au călătorit aşezaţi pe culoare, cu copiii în braţe. Cu 1.088 de pasageri, inclusiv doi bebeluşi născuţi în timpul zborului, acesta rămâne zborul deţinător recordului de cei mai mulţi oameni care au călătorit cu un singur avion.

Scoaterea din activitate a flotei ‘jumbo’ a companiei naţionale israeliene este parte a strategiei companiei de a renunţa la avioanele vechi şi a le înlocui cu unele noi, moderne. Flota va fi înlocuită cu una de avioane Dreamliner, care va opera către destinaţii din America de Nord, dar şi din mai multe oraşe din Europa şi din Asia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.