Negocierile pentru un armistiţiu între Israel şi Hamas vor fi reluate duminică la Cairo. Este cea mai recentă încercare de a se obţine o pauză după aproape şase luni de război în Fâşia Gaza, a anunţat sâmbătă televiziunea egipteană Al Qahera News TV, citând o sursă din domeniul securităţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un oficial israelian a declarat pentru Reuters că Israelul va trimite duminică o delegaţie la Cairo. 

Un oficial Hamas a declarat pentru Reuters că grupul va aştepta mai întâi să afle de la mediatorii de la Cairo rezultatul discuţiilor cu Israelul.

Părţile aflate în conflict au intensificat negocierile, cu medierea Qatarului şi a Egiptului, pentru o suspendare de şase săptămâni a ofensivei israeliene în schimbul propunerii de eliberare a 40 dintre cei 130 de ostatici încă deţinuţi de gruparea militantă palestiniană din Gaza.

Hamas a încercat să obţină ca orice acord să se transforme în încetarea luptelor şi retragerea forţelor israeliene. Israelul a exclus această variantă, afirmând că va relua în cele din urmă eforturile de dezmembrare a capacităţilor administrative şi militare ale Hamas.

Hamas doreşte, de asemenea, ca sutelor de mii de palestinieni care au fugit din oraşul Gaza şi din zonele învecinate spre sud în timpul primei etape a războiului să li se permită să se întoarcă în nord. Un oficial israelian a declarat că ţara sa este deschisă pentru discuţii privind permiterea întoarcerii doar a "unora" dintre cei strămutaţi.

Peste 32.000 de palestinieni au fost ucişi în timpul ofensivei militare israeliene în Fâşia Gaza începând din 7 octombrie, potrivit autorităţilor sanitare din teritoriu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.