Islanda este pe punctul de a deveni prima ţară europeană care interzice circumcizia, în ciuda faptului că ritualul comun iudaismului şi islamului poate deveni subiect de discuţie privind libertatea religioasă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea, aflată în prezent în Parlament, propune o pedeapsă cu închisoarea de până la şase pentru oricine realizează o circumcizie din alte motive decât cele medicale,potrivit The Guardian.

 

Proiectul a stârnit un val de nemulţumiri în rândul mai multor lideri religioşi din Europa.

Aparent, la nivel global, unul din trei bărbaţi este circumcis, cei mai mulţi, din raţiuni religioase. Mulţi evrei şi musulmani se tem că această problemă ar putea deveni un punct de plecare pentru antisemitism şi islamofobie, amintind de tensiunile create pornind de la veşmintele religioase.

Reinhard Marx, cardinal al Germaniei, membru al Consiliului celor 8 cardinali şi preşedinte al Consiliului Episcopilor din Uniunea Europeană (COMECE), a spus că această lege este un „atac periculos” la libertatea religioasă.

Textul legii arată că circumcizia băieţilor le încalcă drepturile şi este incompatibilă cu convenţia drepturilor copilului a Naţiunilor Unite. În plus, este făcută o comparaţie cu mutilarea genitală feminină, deja interzisă în multe ţări din Europa.

 

Circumcizia este făcută fără anestezie şi, de multe ori, în „case care nu sunt sterile, nu de doctori, ci de lideri religioşi”, potrivit textului.

„Există un risc mare de infecţie, în aceste condiţii, care poate duce la moarte”.

Este recunoscut faptul că atâta vreme cât părinţii au dreptul să îşi îndrume copiii privind apartenenţa religioasă, „acest drept nu poate depăşi dreptul copilului”.

Băieţii care doresc să fie circumcişi din motive religioase sau culturale o pot face când ajung la vârsta la care „vor înţelege ce presupune o astfel de intervenţie”.

Populaţia Islandei este de aproximativ 336.000 de locuitori şi cuprinde mici comunităţi de evrei şi musulmani. Estimativ, aici trăiesc 250 de evrei şi 1.500 de musulmani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.