Muzicianul şi activistul Bono, solistul trupei U2, a avertizat luni, în discursul ţinut la evenimentul de lansare a candidaturii Irlandei pentru includerea în Consiliul de Securitate al ONU că organizaţia şi alte instituţii internaţionale, precum Uniunea Europeană şi NATO sunt ameninţate, iar naţiunile trebuie să colaboreze pentru a asigura existenţa acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Paul Hewson, pe numele său real, a spus diplomaţilor prezenţi la evenimentul de lansare a candidaturii ţării sale pentru un loc în Consiliul de Securitate în 2021-2022: „Vă puteţi baza pe faptul că Irlanda îşi va face treaba în acest sens”.

El nu a numit ţările responsabile de ameninţarea insituţiilor globale „în aceste timpuri tulburi”, însă a părut că face referire la preşedintele SUA Donald Trump, care a criticat UE şi NATO, scrie The Hollywood Reporter. 

Liderul american a retras Statele Unite din Acordul de la Paris despre care cântăreţul a vorbit, iar Bono a făcut referire şi la Organizaţia Mondială a Comerţului cu noile tarife SUA, instituţie despre care Bono a spus de asemenea că se află sub ameninţare.

Despre ONU, el a spus: „Mă bucur că există şi, vă spun, nu iau ca pe un dat faptul că există şi că va continua să existe, pentru că, să fim sinceri, trăim vremuri în care instituţiile, pe cât de vitale pentru progresul uman, ca ONU, sunt atacate”.

În aceeaşi ordine de idei, el a amintit de UE, NATO şi Grupul celor Şapte ţări puternic industrializate. Bono a spus că nu doar instituţiile ca atare sunt ameninţate, ci şi principiile pe care sunt ele bazate şi realizările lor.

Duminică seară, guvernul irlandez a invitat ambasadori din 192 de ţări membre ONU la un concert susţinut de Bono la Madison Square Garden, ca parte a lansării candidaturii pentru un loc în Consiliu.

Bono a glumit luni seară pe seama faptului că „este neobişnuit să ai o mulţime de ambasadori care să sară la un show rock and roll”. El le-a spus diplomaţilor: „Măcar nu aţi ţipat unii la alţii, aşa că a fost bine”.

Irlanda se aşteaptă să concureze cu Norvegia şi Canada pentru cele două locuri rezervate naţiunilor vestice în Consiliul de Securitate. Alegerile pentru mandatul de doi ani vor avea loc în iunie 2020.

Artistul irlandez a subliniat faptul că experienţa colonialismului, a conflictelor, foametei şi migraţiei în masă „ne-a făcut să fim competenţi pe aceste probleme, ne-a dat empatie şi, sper, smerenie”.

Recent întors din Canada, el l-a elogiat pe prim-ministrul Justin Trudeau, despre care a spus că este „un lider remarcabil care a creat cel mai divers Cabinet de pe planetă”.

Despre Norvegia, el a spus: „Cine poate cere un vecin mai bun şi un pacificator angajat? Iată cel mai rău lucru pe care pot să îl spun despre ei: sunt înalţi. Prea înalţi”.

El a completat că lumea are nevoie de talentele de povestitori ale Irlandei şi abilitatea ţării de a face compromisuri, „pentru că aşa este obţinută pacea”.

Prim-ministrul irlandez Leo Varadkar a lansat oficial campania Irlandei pentru Consiliu printr-o recepţie la sediul ONU.

„Ne vedem ca o insulă în centrul lumii. Suntem conştienţi că, într-o lume interdependentă, marile provocări ale vremurilor noastre nu cunosc graniţe”, a spus Varadkar.

El a completat spunând că independenţa obţinută de Irlanda în 1921, fără război şi violenţe, şi statutul de membru al ONU din 1955 a făcut ca ţara să fie un promotor al libertăţii şi un apărător al drepturilor omului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.