Patruzeci şi două de avioane de vânătoare chineze au traversat sâmbătă, pentru scurt timp, sensibila linie mediană din Strâmtoarea Taiwan, în timp ce Beijingul, supărat de întâlnirea preşedintei Tsai Ing-wen cu liderul Camerei Reprezentanţilor din SUA, a început exerciţii în jurul insulei sale separatiste, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Exerciţiile programate să dureze trei zile, anunţate la o zi după ce preşedinta Taiwanului s-a întors din Statele Unite, erau de aşteptat să aibă loc. China a condamnat întâlnirea de miercuri a preşedintei Tsai Ing-wen cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, la Los Angeles. Anunţul Beijingului a venit, de asemenea, la doar câteva ore după ce China a găzduit o vizită a unor lideri europeni de rang înalt.

China consideră Taiwanul, care este guvernat democratic, ca fiind teritoriul său şi nu a renunţat niciodată la ideea de a recurge la forţă pentru a readuce insula sub controlul său. în timp ce guvernul de la Taipei se opune cu fermitate pretenţiilor Chinei.

Armata Chinei a anunţat că efectuează acum raiduri de pregătire pentru luptă şi exerciţiile "Joint Sword" în jurul întregului Taiwan, după ce anterior declarase că le va desfăşura, "conform planului", în Strâmtoarea Taiwan şi la nord, sud şi est de insulă.

"Acesta este un avertisment serios pentru forţele separatiste din Taiwan şi pentru forţele externe provocatoare şi este o acţiune necesară pentru apărarea suveranităţii naţionale şi a integrităţii teritoriale", a declarat într-un comunicat Comandamentul Teatrului de Est al armatei chineze.

Ministerul taiwanez al Apărării a anunţat sâmbătă dimineaţă că a reperat 42 de avioane de luptă chinezeşti - de tip  J-10, J-11 şi J-16 - care au traversat linia de mijloc ce serveşte în mod normal drept demarcaţie neoficială între cele două părţi. De asemenea, au fost reperate şi opt nave chinezeşti.

China se foloseşte de vizita preşedintei Tsai în SUA "drept pretext pentru a efectua exerciţii militare, ceea ce este de natură să afecteze grav pacea, stabilitatea şi securitatea regională", a declarat ministerul taiwanez într-un comunicat. "Armata va răspunde cu o atitudine calmă, raţională şi serioasă, va veghea şi va monitoriza în conformitate cu principiile neescaladării, pentru a apăra suveranitatea naţională şi securitatea naţională", precizează ministerul de la Taipei.

Presa statului chinez a transmis ceea ce a spus că este o înregistrare a exerciţiilor, pe un fond sonor marţial, arătând nave de război pe mare şi avioane de luptă care fac realimentarea în zbor. Reuters precizează că nu a putut autentifica momentul şi locul în care a fost filmat materialul.

SITUAŢIA ESTE "CONFORM AŞTEPTĂRILOR"

Pe de altă parte, în Taiwan nu a existat un sentiment de teamă mai amplu în legătură cu exerciţiile, oamenii fiind obişnuiţi de mult timp cu ameninţările chineze.

China a ameninţat cu represalii nespecificate dacă va avea loc întâlnirea preşedintei Taiwanului cu McCarthy - al treilea oficial în stat, după preşedinte şi vicepreşedinte.

Beijingul a organizat manevre militare în jurul Taiwanului, inclusiv lansări de rachete cu foc real, în august, după ce preşedinta de atunci al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a vizitat Taipeiul.

Un oficial de rang înalt din Taiwan, familiarizat cu planificarea securităţii în regiune, a declarat pentru Reuters că avioanele nu au trecut sâmbătă decât pentru scurt timp linia mediană, în timp ce navele s-au întors deja - spre deosebire de luna august, când navele din ambele marine s-au sfidat reciproc.

Situaţia a fost "conform aşteptărilor" şi gestionabilă, iar guvernul taiwanez a repetat diverse scenarii pentru răspunsul său, a declarat persoana respectivă, sub rezerva anonimatului.

Tsai, care a găzduit sâmbătă un prânz cu o delegaţie de congresmeni americani aflaţi în vizită, delegaţie condusă de Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor, a declarat că aşteaptă cu nerăbdare să consolideze cooperarea în domeniul securităţii cu Statele Unite.

"Aş dori să reiterez faptul că poporul din Taiwan iubeşte democraţia şi caută pacea", a spus ea, fără a menţiona direct exerciţiile chineze în comentariile făcute în faţa camerelor de televiziune.

Tsai s-a oferit în repetate rânduri să discute cu China, dar a fost respinsă, deoarece guvernul de la Beijing o consideră o separatistă. 

Cotidianul Poporului, oficiosul Partidului Comunist din China, a afirmat sâmbătă într-un comentariu că guvernul de la Beijing are "o capacitate puternică de a zădărnici orice formă de secesiune a Taiwanului".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.