Mai mulţi agenţi de informaţii francezi au fost arestaţi în legătură cu protestele din Iran, a declarat miercuri ministrul iranian de interne, în condiţiile în care continuă demonstraţiile antiguvernamentale, ceea ce a dus în paralel la o creştere a tensiunilor dintre Teheran şi Occident, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Persoane de alte naţionalităţi au fost arestate în timpul revoltelor, dintre care unele au jucat un rol important. Au existat elemente din partea agenţiei franceze de informaţii şi vor fi tratate conform legii”, a declarat ministrul de interne Ahmad Vahidi la televiziunea de stat.

Săptămâna trecută, ministrul francez de externe, Catherine Colonna, declarase că şapte cetăţeni francezi au fost reţinuţi în Iran.

Republica Islamică îi acuză pe adversarii occidentali că au alimentat tulburările sociale declanşate de moartea tinerei iraniene de etnie kurdă Mahsa Amini, la 16 septembrie, după ce poliţia moravurilor a arestat-o pentru că ar fi încălcat codul vestimentar islamic.

Moartea lui Amini şi reprimarea demonstraţiilor care au urmat au izolat şi mai mult Iranul, în timp ce guvernul de la Teheran se străduieşte să revigoreze un acord nuclear încheiat în 2015 cu puterile mondiale.

CETĂŢENII STRĂINI SUNT LUAŢI CA OSTATICI, ACUZĂ OCCIDENTUL

Pe de altă parte, anunţul privind arestarea unor presupuşi spioni francezi vine în condiţiile în care însuşi preşedintele Emmanuel Macron a spus că Iranul este din ce în ce mai agresiv faţă de Franţa prin reţinerea cetăţenilor săi.

„Văd o agresivitate din ce în ce mai mare din partea Iranului faţă de noi, cu luări de ostatici inacceptabile (şi) o agresivitate regională, (....) cu acte extrem de agresive în ultimele zile pe teritoriul irakian”, a declarat Macron într-o discuţie cu jurnaliştii la încheierea summitului G20 din Indonezia. „Îndemn Iranul să revină la calm şi la un spirit de cooperare. Îi cer să respecte stabilitatea regională şi, de asemenea, să-i respecte pe cetăţenii francezi”, a spus preşedintele Macron.

Robert Malley, trimisul special al SUA pentru Iran, a declarat la Paris că este cazul unui răspuns coordonat la faptul că cetăţenii occidentali sunt reţinuţi în Iran ca „ostatici”, pentru a fi folosiţi ca monedă de schimb, din motive politice.

Iranul, care a declarat că Amini a murit din cauza unor afecţiuni medicale preexistente, a acuzat statele occidentale că au pus la cale aceste revolte pentru a destabiliza regimul clerical, care este la putere de la Revoluţia islamică din 1979. Puţini iranieni cred, însă, în versiunea oficială, notează Reuters. 

De când au început protestele la nivel naţional, în urmă cu peste două luni, Iranul a convocat mai mulţi ambasadori străini din cauza comentariilor referitoare la proteste făcute de oficialii ţărilor lor.

GREVE ÎN IRAN

Miercuri, liderii iranieni s-au confruntat cu o a doua zi de greve prin care se comemorează protestele din 2019, organizate din cauza preţurilor la carburanţi, o mişcare înăbuşită atunci de forţele de securitate în ceea ce s-a dovedit a fi cea mai sângeroasă represiune din istoria Republicii Islamice. În 2019, Reuters a calculat că 1.500 de persoane au fost ucise în timpul protestelor care au început din cauza creşterii preţurilor la combustibil şi care rapid au început să aibă revendicări politice. Autorităţile iraniene au respins acest bilanţ, spunând că este foarte exagerat.

Videoclipuri distribuite miercuri pe reţelele sociale arătau magazine închise în mai multe oraşe. Grupul pentru drepturile kurzilor iranieni, Hengaw, a distribuit videoclipuri care arată protestatari adunaţi pentru a-l comemora pe un bărbat ucis de forţele de securitate în oraşul kurd Kamyaran. Forţele de securitate ar fi tras în protestatari şi au rănit cel puţin 10 persoane.

Demonstraţiile actuale s-au transformat într-o criză de legitimitate pentru elita clericală, care a preluat puterea după ce revoluţia din 1979 l-a răsturnat de la putere pe şahul Mohammad Reza Pahlavi, un monarh aliat cu Occidentul. 

De când au început protestele la nivel naţional, în urmă cu peste două luni, Iranul a convocat mai mulţi ambasadori străini din cauza comentariilor privind tulburările, făcute de oficialii lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.