Iranul a salutat miercuri eforturile Franţei în vederea salvării Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, cu ocazia vizitei la Teheran a lui Emmanuel Bonne, un consiloier diplomatic al lui Emmanuel Macron, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe Abbas Mousavi a salutat rolul Franţei în vederea reduceriitensiunilor şi punerii în aplicare a acordului şi a apreciat că ”Franţa participă la eforturile (...) în vederea menţinerii acordului”, potrivit agenţiei oficiale iraniene de presă Irna.

Emmanuel Bonne, care a efectuat şi la jumătatea lui iunie o vizită în Iran, se află într-o vizită la Teheran cu scopul de a încerca să contribuie la o ”dezescaladare” în dosarul iranian, a anunţat Palatul Elysée.

Sufocată de reimpunera sancţiunilor economice americane, Republica islamică a început să revină asupra unora dintre angajamentele pe care şi le-a asumat în Planul de acţiune global comun (JCPoA) încheiat în 2015 cu marile puteri, din care Donald Trump s-a retras în mai 2018.

La exact un an de la retragerea americană, Iranul a lansat, la 8 mai, un proces de dezangajare în etape, de câte 60 de zile, cu scopul de a-i obliga pe europeni să îşi îndeplinească promisiunile cu privire la ocolirea sancţiunilor americane şi de a-şi continua relaţiile comerciale cu Republica islamică.

Teheranul a anunţat luni că a depăşit pragul nivelului de îmbogăţire a uraniului de 3,67%, stabilit prin acord.

În vederea evitării unei escaladări, europenii cer înfiinţatrea de urgenţă a unei Comisii comune în care să se discute probleme legate de implementarea Acordului de la Viena.

Consiliul Guvernatorilor Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) se reuneşte miercuri la Viena, la cererea Statelor Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.