Iranul pregăteşte un atac ”viclean” vizând ţinte americane în Irak, a acuzat preşedintele american Donald Trump, care a ameninţat că acest lucru ar urma să coste scump, fără să dea detalii, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iranul sau aliaţii săi ar pregăti ”un atac viclean contra trupelor americane şi/sau unor resurse americane în Irak. Dacă se întâmplă asta, Iranul va plăti un preţ foarte, foarte mare”, a ameninţat miercuri, într-un mesaj postat pe Twitter, locatarul Casei Albe, citând informaţiile sale.

 

Era neclar imediat la ce informaţii se referea Trump.

El a publicat acest mesaj în urma unei reuniuni cu reprezentanţi ai serviciilor americane de informaţii.

Informaţii clasificate sugerează că un posibil atac susţinut de Iran în Irak ar putea avea loc astfel încât Teheranul să poată nega orice implicare - spre deosebire de atacul cu rachete balistice de la 8 ianuarie, ca represalii faţă de asasinarea la 3 ianuarie a generalului iranian Qassem Soleimani, a declarat un membru al Camerei Reprezentanţilor sub protecţia anonimatului pentru Reuters.

Potrivit acestui reprezentant, informaţii cu privire la un posibil atac al Iranului sau al unor miliţiialiate se adună de ceva vreme.

El nu a dezvăluit infromaţii despre ţinte precise sau despre momentul unui asemenea atac.

Înainte ca Donald Trump să se exprime pe Twitter, un consilier militar de rang înalt al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat Washingtonul împotriva oricărei ”acţiuni provocatoare” în Irak, potrivit agenţiilor iraniene de presă.

Statele Unite acuză Brigăzile Hezbollah (Kataib Hezbollah) - o miliţie susţinută de Iran - de faptul că au comis luna trecută un atac asupra unei baze militare irakiene în care au fost uciţi doi membri ai armatei americane.

Forţele terestre americane (US Army) au efectuat ulterior atacuri aeriene ca represalii.

Tensiunile între Washington şi Teheran au crescut puternic după ce Donald Trump a ieşit în mai 2018 din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi a restabilit şi înăsprit sancţiuni Republicii islamice.

Administraţia Trump a continuat să consolideze sancţiunile economice impuse Iranului, cu scopul de a-i aneantiza exporturile de petrol.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a deplând miercuri faptul că Statele Unite au ratat o ocazie istorică de a ridica - în contextul epidemiei covid-19 - sancţiunile impuse ţării sale.

Secretarul de Stat Mike Pompeo a sugerat marţi că Statele Unite ar putea lua în calcul o relaxare a sancţiunilor impuse Iranului, fără să prezinte însă măsuri concrete în acest sens.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.