Iranul a acceptat, duminică, să le permită inspectorilor internaţionali să instaleze noi carduri de memorie în camerele de supraveghere de la facilităţile nucleare şi astfel să se filmeze în continuare acolo, informează AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Organizaţiei pentru Energie Atomică a Iranului (AEOI), Mohammad Eslami, şi de directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (IAEA), Rafael Grossi, într-un comunicat comun. Cei doi au avut o întâlnire la Teheran.

“În cadrul cooperării existente, cele două părţi au decis să menţină interacţiunile reciproce şi întâlnirile la nivel relevant. (...) Inspectorilor IAEA li se permite să facă service-ul echipamentelor identificate şi să înlocuiască unităţile de stocare, care se vor ţine sub sigilii comune IAEA şi AEOI în Iran. Modalitatea şi momentul sunt convenite de cele două părţi”, se arată în comunicat.

“Mă bucur că spun că astăzi am reuşit să obţinem un rezultat foarte constructiv cu privire la continuitatea operării echipamentului agenţiei aici. Este indispensabil pentru noi să asigurăm garanţiile necesare şi informaţii către IAEA şi către lume că totul este în regulă”, a declarat Rafael Grossi.

Eslami a descris negocierile cu IAEA ca fiind “pur tehnice”, fără loc de politică. El a precizat că Grossi va reveni în Iran pentru a discuta cu alţi oficiali. Eslami nu a menţionat dacă Iranul va presa copii ale înregistrărilor mai vechi, pe care anterior Teheranul a ameninţat că le va distruge.

“Cardurile de memorie sunt sigilate şi ţinute în Iran. Vor fi instalate noi carduri”, a afirmat el, adăugând că aceasta este rutina.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.