Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) cheamă Iranul la ordine după ce a constatat o schimbare a modului de operare în îmbogăţirea uraniului la un nivel de 60% în uzina subterană Fordo, care nu a fost semnalată în avans, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţia ONU - însărcinată cu verificarea caracterului paşnic al activităţilor nucleare - ”a detectat, în timpul unei vizite inopinante, la 21 ianuarie, că două cascade de centrifuge erau interconectate într-un mod sensibill diferit” faţă de cel declarat de către Teheran, acuză AIEA într-un raport, pe care AFP scrie că l-a consultat.

Directorul AIEA Rafael Grossi s-a declarat miercuri îngrijorat de această modificare semnificativă”, efectuată ”fără informarea agenţiei în avans”.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”Acest lucru este incompatibil cu obligaţiile Iranului şi dăunează capacităţii agenţiei (...) de a implementa măsuri eficiente în instalaţie”, a subliniat el.

Instalaţia de la Fordo este atent monitorizată, după ce Iranul a început să producă în ea uraniu îmbogăţit la nivelul de 60%, în noiembrie 2022, pe lângă instalaţia de la Natanz.

Acest nivel de îmbogăţire a uraniului depăşeşte cu mult nivelul de 3,67% - stabilit prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, încheiat de Republica islamică cu marile puteri - şi se apropie de nivelul de 90% al îmbogăţirii uraniului, necesar în vederea producerii unei bombe atomice.

Iranul a negat mereu - inclusiv după retragerea Statelor Unite din acest pact, în 2018, şi reimpunerea sancţiunilor americane Teheranului - că vrea să se doteze cu bomba atomică şi s-a retras treptat din acord, ca represalii faţă de retragerea americană.

”Ei au strâns suficient material nuclear pentru a fabrica mai multe arme nucleare”, în pofida faptului că sunt necesare şi alte etape, avertiza săptămâna trecută, în Parlamentul European (PE), Rafael Grossi.

Negocieri în vederea unei reanimări a Acordului de la Viena, lansate în aprilie 2021, se află într-un punct mort, în contextul unor tensiuni tot mai mari între Iran şi marile puteri din Occident.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.