Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) cheamă Iranul la ordine după ce a constatat o schimbare a modului de operare în îmbogăţirea uraniului la un nivel de 60% în uzina subterană Fordo, care nu a fost semnalată în avans, relatează AFP.
Agenţia ONU - însărcinată cu verificarea caracterului paşnic al activităţilor nucleare - ”a detectat, în timpul unei vizite inopinante, la 21 ianuarie, că două cascade de centrifuge erau interconectate într-un mod sensibill diferit” faţă de cel declarat de către Teheran, acuză AIEA într-un raport, pe care AFP scrie că l-a consultat.

Directorul AIEA Rafael Grossi s-a declarat miercuri îngrijorat de această modificare semnificativă”, efectuată ”fără informarea agenţiei în avans”.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
”Acest lucru este incompatibil cu obligaţiile Iranului şi dăunează capacităţii agenţiei (...) de a implementa măsuri eficiente în instalaţie”, a subliniat el.
Instalaţia de la Fordo este atent monitorizată, după ce Iranul a început să producă în ea uraniu îmbogăţit la nivelul de 60%, în noiembrie 2022, pe lângă instalaţia de la Natanz.
Acest nivel de îmbogăţire a uraniului depăşeşte cu mult nivelul de 3,67% - stabilit prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, încheiat de Republica islamică cu marile puteri - şi se apropie de nivelul de 90% al îmbogăţirii uraniului, necesar în vederea producerii unei bombe atomice.
Iranul a negat mereu - inclusiv după retragerea Statelor Unite din acest pact, în 2018, şi reimpunerea sancţiunilor americane Teheranului - că vrea să se doteze cu bomba atomică şi s-a retras treptat din acord, ca represalii faţă de retragerea americană.
”Ei au strâns suficient material nuclear pentru a fabrica mai multe arme nucleare”, în pofida faptului că sunt necesare şi alte etape, avertiza săptămâna trecută, în Parlamentul European (PE), Rafael Grossi.
Negocieri în vederea unei reanimări a Acordului de la Viena, lansate în aprilie 2021, se află într-un punct mort, în contextul unor tensiuni tot mai mari între Iran şi marile puteri din Occident.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...