Forţele terestre iraniene au lansat vineri manevre militare în nord-vestul Iranului, în apropiere de frontiera cu Azerbaidjanul, în pofida unor critici ale Baku, potrivit presei oficiale iraniene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Imagini difuzate de televiziunea publică surprind mai multe tancuri, obuziere şi elicoptere care lovesc ţinte la sol.

”Respectăm (principiul) bunelor relaţii de vecinătate, însă nu vom tolera prezenţa unor elemente ale regimului sionist şi terorişti din Statul Islamic (SI) în regiune”, a avertizat la televiziunea de stat comandantul Forţelor terestre iraniene, generalul de brigadă Kioumars Heydari.

El se referă astfel la bunele relaţii dintre Azerbaidjan şi Israel, inamicul jurat al Republicii islamice.

Preşedintele azer Ilham Aliev şi-a exprimat mirarea faţă de manevrele militare iraniene luni, într-un interviu acordat agenţiei turce de presă Anatolia.

”Orice ţară poate să efectueze orice exerciţiu militar pe teritoriul său. Acesta este un drept suveran”, a declarat Aliev.

”Însă de ce acum şi de ce la frontiera noatră?”, se întreba el.

Iranul şi Azerbaidjanul au o frontieră comună de 700 de kilometri şi întreţin bune relaţii.

Un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Said Khatibzadeh, declara marţi, după afirmaţiile lui Aliev, că Iranul va lua ”toate măsurile pe care le consideră necesare securităţii sale naţionale”.

Azerbaidjanul, care luptat într-un război de şase săptămâni împotrva Armeniei, s-a înarmat puternic în ultimii ani, mai ales de la Israel.

În urma anunţării unui armistiţiu între Erevan şi Baku, Teheranul a cerut, în noiembrie 2020, retragerea din această zonă a ”tuturor combatanţilor străini” - mai ales a unor jihadişti sunniţi.

În Iran trăiesc aproximativ zece milioane de vorbitori de azeră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.