Iranul reiterează un îndemn la un schimb de deţinuţi cu Statele Unite, în contextul în care cei doi vechi inamici continuă negocieri cu marile puteri în vederea unei reveniri în cadrul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, relatează Reuters.
Statele Unite au fost retrase de către fostul preşedinte republican Donald Trump din Planul de acţiune global comun (PAGC/JCPoA) în mai 2018 şi au reimpus şi multiplicat sancţiuni vizând Iranul, care a început să se retragă, la rândul său, în mai 2019, din acord.
Reunite marţi la Viena, unde a fost semnat textul, părţile la acord au încercat să-şi accelereze eforturile în vederea unei apropieri a poziţiilor Washingtonului şi Teheranului.
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
Administraţia preşedintelui democrat Joe Biden le-a oferit aliaţilor de la Golful Persic asigurări cu privire la situaţia negocierilor, în care s-au înregistrat progrese, dar fără să se ajungă la o înţelegere.
”Noi vrem să fie eliberaţi toţi cei care sunt deţinuţi în mod nedrept în închisori americane, din cauza sancţiunilor americane. Iranul urmăreşte în continuare acest obiectiv din cauza unor consideraţii umanitare şi morale (...), însă lucrurile depind de faptele părţii americane”, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului iranian, Ali Rabiei.
”Iranul a anunţat că este dispus la acest lucru, însă (...) anunţarea numelui deţinuţilor le-ar putea crea prejudicii. Vom anunţa detalii atunci când se vor finaliza eforturile”, a adăugat el într-o conferinţă de presă difuzată în direct pe site-ul Guvernului.
Ali Rabiei nu a făcut vreo precizare cu privire la faptul că ar fi în curs eventuale negocieri cu privire la un schimb de deţinuţi.
El a subliniat că în Statele Unite sunt mai mulţi deţinuţi decât în Iran.
Teheranul, care a încarcerat o mână de cetăţeni cu dublă naţionalitate americano-iraniană, dezminte acuzaţii ale unor activişti potrivit cărora foloseşte aceste arestări ale unor persoane cu dublă cetăţenie pentru a obţine concesii de la alte ţări.
Schimburi de deţinuţi au avut loc rar între Teheran şi Washington în ultimii ani.
La sfârşitul lui 2019, Iranul a eliberat un cetăţean chinezo-american încarcerat timp de trei ani în urma unor acuzaţii de spionaj, iar Statele Unite au eliberat un cercetător iranian acuzat de încălcarea sancţiunilor americane impuse Republii islamice.
În schimbul unei relaxări a sancţiunilor internaţionale prevăzute de semnarea acordului din 2015, Teheranul a eliberat cinci americani, inclusiv un jurnalist de la ziarul The Washington Post, în cadrul unuischimb de deţinuţi cu Statele Unite.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...