Iranul condamnă atacurile aeriene ale Statelor Unite în Irak şi în Siria contra Brigăzii Hezbollah (Kataïb Hezbollah), o grupare susţinută de Teheran, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Agresiunea militară americană a teritoriului irakian şi contra forţelor irakiene este condamnată ferm drept un exemplu evident de terorism (...), iar Iranul o condamnă ferm”, a denunţat un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Mousavi, citat de agenţia oficială iraniană de presă Irna.

Statele Unite au lansat duminică raiduri ”decisive” în Irak şi Siria împotriva unor ţinte aparţinând grupării Brigăzile Hezbollah, ca represalii faţă de un atac, vineri, al unor membri ai acestei grupări armate proiraniene, soldat cu moartea unui american.

Atacurile au vizat instalaţii aparţinând Brigăzilor Hezbollah - una dintre facţiunile care susţin Iranul - şi Al-Hashd al-Shaabi (Forţele Mobilizării Populare) - o coaliţie paramilitară formată cu scopul de a lupta împotriva jihadiştilor, integrată în forţele de securitate irakiene.

Al-Hashd al-Shaabi a anunţat un bilanţ de 19 morţi - combatanţi şi comandanţi - şi 35 de răniţi în atacurile aeriane americane efectuate în vestul provinciei deşertice al-Anbar, care se întinde de la Bagdad şi până la frontiera siriană.

În timp ce aceste raiduri aeriene americane provoacau o indignare generală în Irak, până la cel mai înalt nivel în stat, patru rachete au lovit după aceea în apropierea unei baze în care se află militari americani, în apropiere de Bagdad, fără să facă victime, a anunţat un reprezentant al serviciilor de securitate.

Atacurile vizând baze şi depozite de armament ale Brigăzilor Hezbollah, la frontiera dintre irak şi Siria, intervin după două luni de escaladare fără precedent în tiruri de rachete contra intereselor americane în Irak, o ţară aflată în plină revoltă faţă de putere şi susţinătorul iranian al acesteia, în contextul în care Washingtonul este aproape absent absent pe plan politic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.