Iranul a cerut joi Irakului să ia măsuri ”decisive” împotriva ”agresorilor” aflaţi la originea incendierii, miercuri seara, a Consulatului său din oraşul sfânt Najaf, în sudul Irakului, unde cel puţin 13 manifestanţi au fost ucişi câteva ore mai târziu la Nasiriyah, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un purtător de cuvânt al Ministerului Irakian de Externe, Abbas Moussavi, citat de agenţia oficială iraniană de presă Irna, a condamnat atacul şi ”a cerut o acţiune decisivă, eficientă şi responsabilă împotriva agenţilor distrugători şi agresorilor”.

”Iranul i-a transmis în mod oficial dezgustul său ambasadorului Irakului la Teheran”, potrivit purtătorului de cuvânt.

Manifestanţi irakieni au incendiat miercuri seara Consulatului Iranului la Najaf, în cadrul unei mişcări de contestare care respinge puterea irakiană şi pe aliatul său iranian, soldată cu cel puţin 350 de morţi în două luni.

Sute de tineri au strigat ”Iranul, afară!” şi ”Victorie Irakului!” în interiorul complexului diplomatic, potrivit unor jurnalişti AFP.

Consulatul Iranului din alt oraş sfânt din ţară, Kerbala, a concentrat furia manifestanţilor la începutul lunii, însă forţele de securitate irakiene au replicat şi au omorât patru persoane.

13 MORŢI ŞI 100 DE RĂNIŢI LA NASIRIYAH

La câteva ore după incendiul de la Najaf - în care s-a instituit o interdicţie de circulaţie şi care era calm -, Nasiriayh, un oraş afla la marginea ruinelor oraşului antic Ur, mai la sud, s-a inflamat.

Cel puţin 13 manifestanţi au fost ucişi prin împuşcare după ce forţele de securotate au avansat pentru a prelua controlul asupra a două poduri în oraş, un fief istoric al revoltei în această ţară, au declarat surse medicale şi în domeniul securităţii.

Alţi aproximativ 100 de manifestanţi care blocau aceste poduri, în cadrul amplei mişcări de nesupunere civilă, au fost de asemenea răniţi, iar mai mulţi se aflau în stare critică, au precizat aceste surse.

Autorităţile din acest oraş, în care au apărut mai multe mişcări politice în Irak şi revolte faţă de ocupanţii succesivi, au instituit o interdicţie de circulaţie.

Întăriri ale forţelor de securitate se desfăşurau în apropierea oraşului şi percheziţionau orice persoană sau vehicul care voia să intre în localitate, a constatat un corespondent AFP.

NOI COMANDANŢI MILITARI

Această vastă operaţiune a forţelor de ordine a fost lansată în urma numirii unui nou Comandament Militar în provincie, la fel ca în altele, în contextul în care autorităţile apelează la militari pentru a-i susţine pe guvernatori, în urma violenţelor soldate cu peste 350 de morţi şi 15.000 de răniţi - un bilanţ compilat de AFP pe baza surselor medicale şi poliţiste, autorităţile comunicând doar morţi.

Cu privire la incendierea consulatului iranian de la Najaf, Bagdadul a denunţat persoane ”străine de manifestaţii legitime” care vor ”în mod clar să submineze relaţiile istorice dintre cele două ţări”.

În contextul în care Teheranul a denunţat de la începutul contestării din Irak un ”complot”, irakienii îşi strigă de-acum în stradă, la lumina zilei, furia împotriva marelui lor vecin.

Ei consideră că, într-una dintre cele mai bogate ţări din lume în petrol - dar şi una dintre cele mai corupte -, sistemul politic conceput de americani, care l-au răsturnat pe Saddam Hussein de la putere în 2003, se află la final.

Dar mai ales că Irakul a încăput pe mâna Iranului şi puternicului său emisar pentru Afaceri Irakiene, generalul Qassem Soleimani, însărcinat cu operaţiuni externe în cadrul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice.

Aflaţi în stadă de la 1 octombrie, zeci de mii de irakieni cer refacerea sistemului politic şi înnoirea totală a clasei conducătoare irakiene, pe care o consideră coruptă - în mod oficial 410 miliarde de euro au fost deturnaţi în ultimii 16 ani, reprezentând de două ori PIB-ul ţării -, incompetentă şi afiliată unor diverse capitale care îşi dispută influenţa asupra Irakului.

Cele două ţări care îşi dispută influenţa asupra Bagdadului - Statele Unite şi Iranul - se află la cuţite, iar de la începutul revoltei Teheranul a întregistrat un avantaj, în timp ce Washingtonul este absent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.