Iranul contează pe Joe Biden să calmeze tensiunile cu Statele Unite, însă acestea ar putea să degenereze într-un război deschis până la sfârşitul mandatului - tot mai haotic - al lui Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iranul a anunţat luni că a lansat procesul de producţie a uraniului îmbogăţit la un nivel de 20% - principala sa măsură de dezangajare din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, negociat cu fostul preşedinte democrat Barack Obama.

Însă Teheranul a subliniat că este vorba despre o măsură ”reversibilă”, pe care ar putea-o abandona în cazul în care Joe Biden ridică sancţiunile dure impuse de către Donald Trump, care urmează să-i cedeze fotoliul la Casa Albă la 20 ianuarie.

Tensiunile între cele două ţări, agravate după retragerea unilaterală a Statelor Unite din acord, în mai 2018, s-au agravat după asasinarea generalul iranian Qassem Soleimani într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă) în urmă cu un an, la Bagdad, pe care Teheranul a promis să o ”răzbune”.

Cu scopul de a descuraja orice agresiune iraniană, Statele Unite au trimis în ultimele zile mai multe bombardiere de tip B-52 la Golful Persic şi au hotărât până la urmă să menţină portavionul USS Nimitz în regiune, la trei zile după ce au anunţat că acesta urma să revină în ţară.

Secretarul american interimar al Apărării Christopher Miller justifica duminică această decizie evocând ”ameninţări proferate de către lideri iranieni la adresa preşedintelui Donald Trump şi altor oficiali din Guvernul american”.

Miller a anunţat joi repatrierea portavionului, ceea ce le-a permis unor oficiali americani să evoce un semnal al unei ”dezescaladări”.

”Avem o nouă formă de disuasiune: disuasiunea schizofenică”, denunţă Vipin Narang, un politolog de la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

”SEMNAL PROST”

În locul unei demonstraţii în forţă, menţinerea USS Nimitz la Golful Persic ”ar putea trimite un semnal prost. haosul total care domneşte în acest moment la Washngton, iar dacă vrei să încerci ceva (împotriva Statelor Unite) poate că este momentul potrivit”, apreciază el.

Politologul consideră că există un risc redus ca Statele Unite să lanseze într-o operaţiune militară, însă apreciază că Donald Trump, care refuză în continuare să-şi recunoască înfrângerea în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, este tot mai imprevizibil.

”Dacă eu aş fi Iranul azi, aş crede că Trump este atât de dezechilibrat şi de furios din cauza înfrângerii, încât ar putea să exagereze la cea mai mică provocare”, afirmă el.

Preşedintele republican în exerciţiu a avertizat că va considera Iranul responsabil în cazul uciderii vreunui american în Irak, în urma unui atac cu rachetă vizând Ambasada Statelor Unite la Bagdad, atribuit unor forţe paramilitare proiraniene.

Însă comemorarea asasinării lui Qassem Soleimani s-a desfăşurat fără violenţe, duminică, în pofida miilor de manifestanţi care au denunţat Statele Unite.

Experţi subliniază că o reluare a îmbogăţirii uraniului la un nivel de 20%, anunţată de către Teheran, este uşor reversibilă şi că nivelul de îmbogăţire a uraniului de 20% este departe de a fi suficient în vederea producerii unei arme nucleare.

Iranul caută astfel să focalizeze atenţia asupra progarmului său nuclear şi să-l descurajeze pe Joe Biden să încerce să lărgească această dezbatere, consideră Corey Hinderstein, de la centrul de reflecţie Nuclear Threat Initiative.

Jake Sullivan, ales de către democrat în postul de consilier în probleme de securitate naţională, declara duminică la CNN că, în afară de programul nuclear, viitoarea administraţie americană va căuta să limiteze programul rachetelor balistice al Teheranului.

”Cred că, prin acest anunţ, iranienii semnalează faptul că sunt capabili să-şi dezvolte rapid activităţile nucleare şi că se gândesc astfel să-şi acorde capacitatea de a limita negocierile, la sosirea noii administraţii”, apreciază Hinderstein.

”Din nefericire, nu ştim foarte bine care sunt motivele din spatele deciziilor de la finalul administraţiei Trump”, notează ea, o administraţie care ”ar putea decide să considere o escaladare periculoasă” anunţul iranian cu privire la producerea de uraniu îmbogăţit la un nivel de 20%.

Aliaţi ai lui Donald Trump consideră, la rândul lor, că Iranul va aştepta instalarea lui Joe Biden la putere.

”Nu cred că iranienii vor face ceva”, aprecia luni Jack Keane, un general în retragere care apare frecvent la Fox News.

”Ei (iranienii) nu vor să facă ceva care să le reducă şansele de a negocia cu preşedintele (ales Joe) Biden, pe care contează în vederea unei ridicări a sanţciunilor”, apreciază el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.