Iranul ar putea elibera cinci cetăţeni americani pe care i-a arestat, în cadrul unei înţelegeri prin care să fie deblocate din Coreea de Sud fonduri iraniene în valoare de 6 miliarde de dolari, iar Statele Unite să elibereze câţiva iranieni aflaţi în închisorile americane, au declarat joi pentru Reuters surse informate despre acest subiect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ca un prim pas în ceea ce ar putea fi un set complex de manevre, Iranul a permis ca patru cetăţeni americani să fie plasaţi în arest la domiciliu, fiind transferaţi din închisoarea Evin din Teheran, a declarat joi avocatul unuia dintre ei. Un al cincilea cetăţean american care ar putea fi implicat în acest schimb se afla deja în arest la domiciliu.

Printre americanii iranieni cărora li s-a permis să părăsească închisoarea se numără oamenii de afaceri Siamak Namazi, în vârstă de 51 de ani, şi Emad Shargi, în vârstă de 58 de ani, precum şi ecologistul Morad Tahbaz, în vârstă de 67 de ani, care are şi cetăţenie britanică, a declarat Jared Genser, un avocat care îl reprezintă pe Namazi.

Identitatea celui de-al patrulea cetăţean american căruia i s-a permis să iasă din închisoare nu a fost făcută publică, la fel ca şi cea a celui de-al cincilea, care se afla deja în arest la domiciliu.

Permiţându-le celor cinci să părăsească Iranul, ceea ce ar putea dura câteva săptămâni, s-ar elimina un factor de iritare major între Washington şi Teheran, care rămân în dezacord în chestiuni care variază de la programul nuclear iranian la sprijinul acordat de Teheran miliţiilor şiite regionale.

"Am primit confirmarea că Iranul a eliberat din închisoare cinci americani care au fost reţinuţi pe nedrept şi i-a plasat în arest la domiciliu", a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Adrienne Watson, care a precizat că cei cinci nu ar fi trebuit să fie reţinuţi în primul rând. "Nu ne vom odihni până când nu se vor întoarce cu toţii acasă, în Statele Unite", a adăugat ea, precizând că "negocierile pentru o eventuală eliberare a lor sunt în curs de desfăşurare şi sunt delicate".

Americanii iranieni, a căror cetăţenie americană nu este recunoscută de Teheran, sunt adesea pioni între cele două state.

MOTIV PENTRU REPUBLICANI SĂ CRITICE ADMINISTRAŢIA BIDEN

Celor cinci li se va permite să părăsească Iranul după ce fonduri iraniene în valoare de 6 miliarde de dolari, aflate în Coreea de Sud, vor fi deblocate, a declarat o sursă pentru Reuters, adăugând că, în cadrul unui acord încheiat între Teheran şi Washington, mai mulţi iranieni aflaţi în închisorile americane vor fi eliberaţi.

O a doua sursă familiarizată cu discuţiile indirecte americano-iraniene a declarat că ar putea trece săptămâni înainte ca cetăţenii americani să poată părăsi Iranul, precizând că luna septembrie este un termen posibil. Această sursă a confirmat că deblocarea fondurilor ar putea face parte din acord.

Totuşi, dacă vor fi transferate de la băncile sud-coreene către o altă instituţie financiară, fondurile vor trece de la un cont restricţionat la altul şi vor putea fi folosite doar în scopuri umanitare, cum ar fi cumpărarea de alimente sau medicamente.

Orice transfer al acestor fonduri ar putea atrage înspă critici din partea republicanilor, care susţin că preşedintele Joe Biden, un democrat, a plătit astfel efectiv o răscumpărare pentru cetăţenii americani, iar Iranul, folosind aceşti bani în scopuri umanitare, ar putea elibera alte fonduri pentru programul său nuclear sau pentru a sprijini miliţiile din ţări precum Irak, Liban şi Yemen.

Namazi, care în 2016 a fost condamnat pentru acuzaţii legate de spionaj - pe care Statele Unite le-au respins ca fiind nefondate - este reţinut de Iran de peste şapte ani. Tatălui său, Baquer, i s-a permis să părăsească Iranul în octombrie pentru tratament medical, după ce a fost reţinut în baza unor acuzaţii similare, de asemenea respinse de Washington.

Tahbaz a fost arestat în 2018 şi condamnat la 10 ani de închisoare pentru complot împotriva securităţii naţionale a Iranului şi pentru că a lucrat pentru Statele Unite ca spion.

Shargi a fost declarat vinovat de spionaj în 2020 şi condamnat, de asemenea, la 10 ani.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.